середу, 9 березня 2016 р.

"Крик", Едвард Мунк, Нова Галерея, Нью-Йорк (Neue Galerie New York)

Так вийшло що за останній місяць ми двічі стояли в черзі щоб потрапити у музей, і це навіть була не черга за квитками, а просто черга на вхід. Перший раз ми  намагались потрапити у Американський музей природознавства(American Museum of Natural History) до розповіді про який у мене ніяк не дійдуть руки, а другий раз -  у Нову Галерею (Neue Galerie New York).
"Нова галерея" - це невеликий музей присвячений Німецькому і Австрійському мистецтву початку двадцятого століття. Цей музей був відкритий досить недавно, у 2001 році, але має дуже гарну постійну колекцію і є місцем проведення багатьох цікавих виставок.
З 18 лютого по 13 червня в галереї проходить виставка "Мунк і Експресіонізм". Cаме вона стала причиною нашого візиту.  35 картин і 50 малюнків Мунка(Munch), Хеккеля(Erich Heckel), Бекманна (Max Beckmann), Кірхнера( Ernst Ludwig Kirchner), Кокошки (Oskar Kokoschka) варті і поїздки, і стояння в черзі. До того ж серед представлених картин були картини Мунка, які відомі навіть людям дуже далеким від мистецтва - "Крик" та "Мадонна". Якщо до "Мадонни" ще можна було підійти, то щоб побачити "Крик" треба було вистояти ще у одній черзі вже всередині музею.

Едвард Мунк - норвежський художник, графік, постімпрессіоніст, постмодерніст і символіст. Його вважають одним із засновників експресіонізму. Саме він одним із перших почав розглядати мистецтво як спосіб показати світу своє "Я", а не як копіювання реальності. Реалістичні картини, до речі, у Мунка теж дуже непогано виходили, це можна побачити у його ранній творчості, але всесвітню відомість вони йому не принесли.
Перша версія картини, пастель "Крик", була написана у 1893 році. Пізніше Мунк створив ще одну пастельну копію, дві картини олією та кілька гравюр. На виставці у Новій Галереї можна було побачити пастель 1895 року, в оригінальній рамці та гравюри.
У щоденниках Мунка зберігся опис подій, які надихнули його на створення картини:
"Одного вечора я прогулювався стежкою, місто було з одного боку, а фіорд з іншого. І почувався втомленим і хворим. Я зупинився і подивився на фіорд - сонце сідало і хмари були криваво-червоними. Я відчув крик природи, здавалось я його почув. Я написав цю картину, зобразив хмари як справжню кров. Колір волав. Це стало Криком". 
Пізніше Мунк написав вірш, який базувався на цьому спогаді, та додав його на рамку картини (саме тої що виставляється в галереї)
«Я прогулювався стежиною з двома товаришами, саме заходило сонце, і раптом небо налилося кров'ю, я спинився, відчувши страх, та обперся об огорожу, — повсюди була кров і язики полум'я над синьо-чорним фйордом і містом, мої друзі крокували далі, а я, тремтячи від жаху, стояв і відчував безкінечне голосіння природи».
 "Крик", крім того що є дуже відомою картиною, ще є дуже дорогою картиною. Останнього разу пастель 1895 року була продана за 120 мільйонів доларів. Тож не варто дивуватись, що ту чи іншу версію картини весь час хтось хоче вкрасти:) В 1994 році два чоловіка вкрали одну з версій картини з Національної Галереї в Осло, цинічно залишивши записку "Дякуємо за погану систему безпеки". Норвезька поліція за допомогою Британської і Музею Гетті змогли знайти злодіїв і картина повернулась у музей.
У 2004 році версію "Крику" 1910 року поцупили з Музею Мунка, що теж знаходиться в Осло.  Разом з нею прихопили і "Мадонну". Це пограбування було не таке елегантне, як пограбування 1994 року. На цей раз озброєні злочинці увірвались до музею серед білого дня і погрожуючи пістолетами охороні забрали картини. Злодіїв досить швидко знайшли, а от картини ні. Ходили чутки, що вони були знищені. Уряд Осло оголосив винагороду за будь-яку інформацію про картини і в 2006 вони магічно знайшлись. Магічно, тому що поліція ніколи так і не розголосила де і як вони їх знайшли. На щастя, картини не постраждали і фахівці впевнені, що це не підробки.
"Крик" часто називають "Моною Лізою наших днів" і, як “Мона Ліза”, він надихнув багатьох художників і значно вплинув на сучасне мистецтво. Незвичайність і якась карикатурність картини призвели до численних пародій на неї, імітацій, та використання у дуже багатьох галузях: рекламі, анімації, кіно, інші картинах, віршах, музиці...
Так, "Крик" послужив натхненням до відомого постеру до комедії "Один вдома" і маски вбивці із фільмів жаху "Крик".
Гравюрні версії картини надихнули Енді Воргола на серію принтів робіт Мунка. Із нещодавніх творів основаних на "Крик" вартий уваги короткий анімаційний фільм Себастіана Косора, у якому образність картини «Крик» поєднана з піснею The Great Gig in the Sky рок-гурту  Pink Floyd.


Кількість пародій же на цю картину нескінченна, кого тільки не малювали на ній замість оригінальної фігури, і Гомера Сімпсона, і Міккі Мауса, і Джокера, і різних політиків...

Всі картинки у пості взяті з вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар