вівторок, 29 березня 2016 р.

"Північне сяйво", Філіп Пулман

«Північне сяйво», або "Золотий компас" у деяких країнах, включаючи США, - фантастичний роман Філіпа Пулмана, перша частина фантастичної трилогії «Темні матерії». По ньому знятий фільм "Золотий компас". Фільм я не бачила і, почитавши відгуки, мабуть, і дивитись не буду, а от книжку прочитала з превеликим задоволенням.
Іноді треба звертати увагу, на книги, які пропонують автоматичні сервіси. "OneDrive", програма в якій я слухаю книжки, вже давно казала, що "Північне сяйво" мені повинне дуже сподобатись. Це виявилось правдою на сто відсотків.

Роман мабуть один з найкращих романів жанру "підліткове фентезі", з усіх прочитаних мною. Опис книги стверджує, що це дитяча книжка, але мені зовсім так не здається. По-перше вона дуже похмура. Деякі сцени варті фільму жахів, а не історії для діточок. По-друге, в романі піднімаються дуже дорослі питання: чи є в нас доля, чи ми самі вирішуємо якою вона буде; чи можна робити аморальні речі заради вищої мети; що робити, коли намагаючись зробити добро, ти зробив щось дуже погане.
Крім усього вищезазначеного, в книзі дуже недобре говориться про релігію і церкву. Якщо в  "Хроніках Нарнії", релігія це щось добре і світле, і те що треба усім, то в "Темних матеріях", все найгірше добре висвітлено і підкреслено. Дуже дивно, що серії мені настільки сподобались.
Більшість персонажів у книзі не однозначно позитивні, чи негативні. Я вже читаю останню, третю частину циклу, а все ще не можу визначитись зі ставленням до героя, який з'явився на перших сторінках першої книги. Точніше в першій частині він був однозначно негативним персонажем, в другій наче вже не такий і поганий, а в третій ще невідомо що буде.
Дія книги відбувається у паралельному світі, де у Оксфорді живе собі сирота Лайра Белаква. Вона проводить свій час граючись з своїм другом Роджером, досліджуючи дахи і підземелля Оксфорду та воюючи з іншими дітьми. Тим часом по всій країні починають пропадати діти, кажуть що їх викрадають "Гоблери". Хто ці Гоблери такі і що вони роблять з дітьми ніхто не знає. Не минула ця доля і Роджера, який раптово зникає. Лайрі не залишається нічого іншого як вирушити на його пошуки. Блукаючи дорогами паралельного світу вона зустрічає броньованого Ведмедя, відьму Серафіну Пеккалу, та інших людей і істот , що стануть її друзями і допоможуть виконати, чи не виконати призначення.
Оцінка 9 з 10. Читати всім, хто полюбляє фентезі.

Немає коментарів:

Дописати коментар