вівторок, 1 березня 2016 р.

Червоний. Андрій Кокотюха

Кокотюха пише завжди так, що неможливо відірватись. Тож останню його книгу, що потрапила мені в руки, історичний роман “Червоний”, я прочитала набагато швидше ніж написала про неї:)

Дія книги, написаної у 2012 році, відбувається у дуже суперечливий час Української історії - післявоєнні роки. Тема цього роману теж не проста - український повстаньский рух. Книжок на цю тему небагато навіть зараз, коли тема така популярна і архіви відкриті. Ті ж твори які таки були написані часто описують якісь нереальні крайнощі, в  них або всі-всі в УПА і хороші, і розумні, і гарні, і справедливі, хоч ікону з них малюй, або ж звірі, які нищили все живе на своєму шляху.
Головний герой роману - Данило Червоний, ватажок повстанського загону УПА, цілковито вигадана особа, його ніколи не існувало. Книга не документальна, але під час її написання Кокотюха вивчив багато мемуарів, поговорив зі свідками та ознайомився з роботами українських істориків.  Незважаючи на велику кількість підготовчої роботи книга була написана дуже швидко - за два з половиною місяці.
Роман складається з трьох частин, трьох "зошитів". Ці "зошити" спогади про Червоного розказані трьома дуже несхожими людьми - міліціонером, чекістом і "ворогом народу".
"Червоний" - не детектив, що досить незвично для Кокотюхи, але читається на одному подисі: полювання на повстанців у лісах, кохання, яке призвело до трагедії, арешти, концтабори…Дуже цікаво. Єдиний недолік - розуміло відразу, що нічим хорошим роман закінчиться не може, але це так з усією українською літературою.
Оцінка 7 з 10.


Немає коментарів:

Дописати коментар