середу, 11 січня 2017 р.

Місто Ембер. Джин ДюПро (The City of Ember. Jeanne DuPrau)

Місто Ембер - перша книга з серії "Книга Емберу", що складається з чотирьох частин. Про це я, до речі, дізналась уже після того, як майже дочитала роман. Та ця новина для мене була гарною, тому що я з радістю буду читати далі про пригоди головних героїв Лайни та Дуна.
"Місто Ембер" це постапокаліптичний науково-фантастичний роман, який був опублікований у 2003 році. Мені трохи жаль, що назву Ембер - не переклали, бо "ember", у перекладі з англійської це вугілля, що тліє, жар від багаття, яке майже згасло, дуже символічно.

Ембер колись побудували вчені, з метою зберегти людство від тотального винищення, щоб люди могли пережити в ньому якусь глобальну катастрофу, яку саме в книзі не говориться. Будівельники розрахували місто так, щоб воно стало надійним автономним притулком для людства на 200 років. Після цього вони мали вийти назовні і знову заселити землю. Жителям Ембера залишили інструкцію, що робити, коли настане час, та, як це завжди буває, вона загубилась. А тим часом місто потихеньку помирає, закінчуються запаси продовольства, різноманітних товарів, електричних лампочок, які є єдиним джерелом світла у місті. Та найгіршим є те, що старенький генератор, що живить енергією усе в місті поступово здається. Все частіше і частіше в будинках і на вулицях гасне світло і здається, що нема ніякої надії аж поки за порятунок міста від холоду і голоду не беруться Лайна і Дун.
Книжка мені дуже сподобалась. Стімпанкове фентезі для дітей, з сюжетом, що захоплює з першої до останньої сторінки, живим героями і реальними проблемами: вибору, дорослішання, відповідальністю за близьких, страху перед невідомим.
Буду читати наступну книжку. Оцінка 8 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар