неділю, 27 березня 2016 р.

Гюстав Клімт, "Жінка у золотому" (Gustav Klimt, "The Woman in Gold"), Нова Галерея, Нью-Йорк

Частиною експозиції Нової Галереї в Нью-Йорку є дуже відома картина Густава Клімта "Портрет Аделі Блох-Бауер I". Картину також називають "Жінкою у золотому" та "Австрійська Мона Ліза".

Влітку 1903 року Фердінанд Блох-Бауер, цукровий магнат і меценат попросив Густава Клімта, дуже відомого художника, написати портрет його дружини Аделі Блох-Бауер. Цей портрет повинен був стати подарунком для її батьків. Клімт писав полотно довгих 3 роки, тож побачило воно світ лише у 1907 році. Крім звичайних олійних фарб художник використовував справжні золото та срібло. На портреті Адель сидить на золотому троні, на фоні золотого зоряного неба, яке доповнює її золоте вбрання. Навкруги неї розташовані різні еротичні символи, такі як трикутники, яйця та очі, які наводять на думку про роман між Аделю та Густавом. Крім того Адель стала єдиною жінкою яку художник намалював двічі.
Клімт був членом групи художників Віденський сецесіон, які відмовились від слідуванню традиційним способам малювання. Клімт і його соратники багато експериментували з матеріалами і формами. Художник дуже любив різномантітні орнаменти та візерунки у стилі модерн та арт-деко. Це стало його візитною карткою.
Відомим "Портрет Аделі" став не тільки завдяки майстерності художника, а ще і завдяки цікавій історії, за мотивами якої  навіть було знято фільм.
Адель Блох-Бауер померла у 1925 році від менінгіту,  перед смертю вона попросила свого чоловіка віддати всі картини Австрійській галереї. Але це, як так розумію було на словах, а не на папері. Тож формально картини все ще належали Блох-Бауерам.
В 1938 році фашистська Германія анексувала Австрію і Фердінанд Блох-Бауер був змушений тікати з країни. Більшість його майна у Австрії, включаючи картини Клімта, було викрадено фашистами і продано на користь Германської держави. Їх в 1941-му році, за іронією долі, таки було куплено Австрійською державною галереєю.
Фердінанд Блох-Бауер помер в 1945 році у Цюриху, залишивши все своє майно у спадок племінницям і племінникам, включаючи Марію Алтманн(Maria Altmann)
В 2000-му році Марія Алтман,яка жила в США, подала позов до суду вимагаючи від Австрії повернути "Жінку у золотому" та всі інші картини Клімта у власність сім'ї Блох-Бауерів. Австрійський уряд чомусь цього робити не хотів, тож розпочався довгий судовий розгляд. Лише у 2006 році суд нарешті виніс вирок - Марія Алтман була визнана власницею картин. Це було майже дивом, так як відомо більше ста тисяч предметів мистецтва, які було викрадено нацистами і ніколи не повернуто законним власникам.
В тому ж році "Портрет Аделі Блох-Бауер I" був проданий Рональду Лаудеру (Ronald Lauder) за 135 мільйонів доларів. Він придбав полотно для Нової галереї в Нью-йорку.
Ця інвестиція себе повністю виправдала, відома картина приваблює відвідувачів с з усіх куточків світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар