неділю, 15 жовтня 2017 р.

Цементний корабель "Atlantus", Сансет Біч, Нью Джерсі (Sunset Beach, Cape May, NJ)

Кейп-Мей, Нью-Джерсі багатий не тільки вікторіанською архітектурою, а й іншими цікавими речами. В п'яти хвилинах їзди від центра міста є чудовий пляж Сансет Біч (Sunset Beach), на якому можна не лише купатись та засмагати, а і милуватись кораблем виготовленим з .. цементу, що затонув поблизу берега. Відразу зауважу, що робити це краще вдень чи зранку, бо ввечері сонечко світить прямо в очі й корабель роздивитись майже неможливо.
 Цементний корабель "Atlantus", Сансет Біч, Нью Джерсі  (Sunset Beach, Cape May, NJ)

Під час першої Світової Війни у країні був гострий дефіцит сталі, тож уряд вирішив пошукати щось інше для виготовлення кораблів, зокрема почали серйозно розглядати експериментальні моделі виготовлені з цементу. Планувалось побудувати 38 таких кораблів, але зробили лише 12, ще два почали будувати й не добудували.
Вантажний корабель "Atlantus" був другим побудованим прототипом, він важив 3000 тонн і був довжиною 76 метрів. Товщина стінок корпусу - 12,5 сантиметрів. Корабель виготовили з покращеної версії цементу, яка мала вирішити проблему першого прототипу корпус якого був надзвичайно крихким.
 Цементний корабель "Atlantus", Сансет Біч, Нью Джерсі  (Sunset Beach, Cape May, NJ)
Побудований в Джорджії й спущений на воду у 1918 році в Північній Кароліні "Atlantus" справно відслужив цілий рік, але закінчилась війна і увесь "цементний флот" відправили на пенсію, бо знову можна було будувати кораблі зі звичного усім металу. "Atlantus" відправили на корабельне кладовище у Вірджинію, що сталось з іншими - не знаю. У 1926 році корабель хотіли реанімувати, балтиморська фірма планувала побудувати паром, а "Atlantus" мав слугувати пристанню, тож його відбуксували до берегів Нью-Джерсі, у Кейп-Мей.
 Цементний корабель "Atlantus", Сансет Біч, Нью Джерсі  (Sunset Beach, Cape May, NJ)
Гордий корабель такої долі не хотів, тож під час першого ж шторму втік у відкрите море, де успішно затонув. Всі спроби зняти його з мілини і поставити на місце не вдались. Тож нескорений корабель відпочиває в місці, яке він сам собі вибрав майже сто років тому, приваблюючи туристів і просто цікавих.

Немає коментарів:

Дописати коментар