неділю, 17 вересня 2017 р.

Кейп-Мей - найстаріший морський курорт США (Cape May, New Jersey)

Кейп-Мей - вважають найстарішим морським, чи точніше океанським, курортом країни. Крім пляжів, набережної, та готелів які є необхідними атрибутами таких міст, Кейп-Мей ще є містом яке посідає друге місце в країні за кількістю будинків у вікторіанському стилі. На першому місці Сан-Франциско.
Вікторіанська архітектура. Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Cape May, New Jersey)


Але якщо Сан-Франциско це велике місто, то Кейп-Мей малесеньке, в ньому постійно проживає лише трохи більш як три з половиною тисяч чоловік, тож всі ці гарні будинки скупчені в одному місці. Це робить кожну вуличку містечка - "picture perfect". Усе місто є Національною Історичною Пам'яткою. (всього в США лише п'ять таких міст)
Вікторіанська архітектура. Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Cape May, New Jersey)
Влітку населення Кей-Мей зростає до 40 тисяч, буває навіть до 50-ти тисяч внаслідок літнього нашестя туристів. Відпочивати тут досить дорого, ціна готелю в сезон починається з кількох сотень і бронювати їх треба, мабуть, за кілька років наперед :) і то за знайомством.
Назвали місто на честь голландського капітана Корнеліуса Мея (Cornelius Jacobsen Mey) який досліджував ці місця у 1611-1614. Туристи на відпочинок почали з'їжджатись сюди ще у середині 18-го сторіччя, спочатку з Філадельфії, а потім вже і з інших міст. З самого початку Кейп-Мей вважався одним з найкращих курортів.
Вікторіанська архітектура. Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Cape May, New Jersey)
У 1878 році у місті сталось нещастя. Протягом п'яти днів у самому центрі Кейп-Мею бушувала пожежа яка знищила 30 кварталів будинків. Після того як згарище було розчищено жителі міста почали його відбудову, майже всі нові будинки стали будувати у модному тоді Вікторіанському стилі. Так, самі того не знаючи, завдяки нещастю, вони перетворили місто на туристичну принаду на довгі-довгі роки. Шістсот з цих будинків збереглись і дожили до наших днів у найкращому вигляді.
Вікторіанська архітектура. Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Cape May, New Jersey)
Один з найвідоміших будинків - Рожевий будинок (Pink House). Крім примітного кольору він ще приваблює орнаментами, що його прикрашають. Ці орнаменти, до речі, намагались робити унікальними, тож кожен будиночок має різне різьблення, не таке як у інших.
Рожевий будинок. Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Pink House. Cape May, New Jersey)
Колись це була церква, потім - туристичний центр, ну а зараз - театр.
Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Cape May, New Jersey)
Готель "Chalfonte" вперше відкрив свої двері для відвідувачів у 1876 році. По сьогоднішній день він продовжує приймати гостей кожного літа.
Готель "Chalfonte".Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Chalfonte. Cape May, New Jersey)
Інший готель "Inn of the Cape May" сподобався нам найбільше з усіх побачених зразків вікторіанської архітектури. Білий-білий, прикрашений яскравими деталями, колись він був надзвичайно сучасним, саме в ньому з'явились перші в місті ліфти та електричні дзвінки.
Готель "Inn of the Cape May". Кейп-Мей. Нью-Джерсі. США (Inn of the Cape May. Cape May, New Jersey)
В центрі міста знаходиться кілька кварталів з магазинами та ресторанами - Washington Street Mall. Майже на кожному кроці - магазинчик з солодощами в якому обов'язково продають підсолені іриски (Salt water taffy). Ці цукерки було вперше виготовлено і розрекламовано саме на півдні Нью-Джерсі, в Атлантік-Сіті у 1880-х роках. З того часу вони стали обов'язковим сувеніром і атрибутом "узбережжя Джерсі".
Підсолені іриски(Salt water taffy) - традиційні цукерки півдня Нью-Джерсі
Є кілька версій як з'явились ці цукерки й чому у них така назва. Одні стверджують, що під час приготування цукерок хтось просто переплутав солону воду з прісною, інші ж кажуть що магазинчик винахідника рецепту Джозефа Фралінгера(Joseph Fralinger) одного разу просто затопило після шторму. Всі запаси цукерок було залито солоною океанською водою. Покупці стали приходити до магазину і питати його чи є в нього іриски, на що він з сарказмом відповідав, що є але "підсолені". Назва пристала до липкої цукерки, так само як і трошки морської солі. Ми, як справжні туристи, теж прихопили собі коробочку цих цукерок, щоб згадувати сонячний Кейп-Мей довгими осінніми вечорами:)

Немає коментарів:

Дописати коментар