суботу, 9 вересня 2017 р.

Вуличне мистецтво Квебеку: мурали, скульптури, інсталяції та музика

Квебек - настільки цікаве і багатогранне місто, що я навіть не знаю з чого почати з вуличного мистецтва, архітектури, історії, кухні чи музеїв. Мабуть, таки почнемо з мистецтва.
Мурал. Квебек. Канада (Mural. Quebec City, Canada)

Не можна сказати що Квебек столиця стрит-арту, але цікаві місця є. Починається все з незвичайно оформленого будиночка, який зустрів нас прямо на в'їзді до міста.
Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Далі, по дорозі до історичного центру, ми знайшли цікавий оглядовий майданчик
Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
і перший стінопис, автор якого побажав залишитись невідомим, бо інакше підписав би свою роботу так, щоб я могла розібрати.
Мурал. Квебек. Канада (Mural. Quebec City, Canada)
Назва цієї скульптури "Ласкаво просимо, сироти"(Accueillir les Orphelins), щонайменше я так думаю:) Просто пошуки назв ускладнюються мовним бар'єром.
"Ласкаво просимо, сироти". Квебек. Канада (Accueillir les Orphelins. Quebec City, Canada)
Наступна скульптура, це скульптура Сальвадора Далі "Космічний слон". Вона розташована напроти найвідомішої й найгарнішої будівлі міста - Шато-Фронтенак. Шато-Фронтенак - це не королівський замок, не будинок парламенту, а просто готель, але про нього пізніше.
Сальвадор Далі "Космічний слон". Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Муралів у історичному центрі і околицях не дуже багато, але все ж таки вони є. Один з найвідоміших стінописів "La Fresque du Petit-Champlain" розташований на одній з найгарших вулиць міста, яка виглядає як наче вона щойно з казки, чи з книжок про Гаррі Поттера, - Петі Шампла (Petit-Champlain), вибачте мою французьку. Мурал було створено у 2001 році. На ньому зображені епохи історії робочого кварталу Квебеку: пожежу 1682-го року, військову атаку 1759 та зсуви 1889-го.
"La Fresque du Petit-Champlain. "Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Цікавий з мистецької точки зору парк Плас де Каноті ("Place des Canotiers"), в якому ростуть дивні дерева, а з під землі струменить пара.
Плас де Каноті. Квебек. Канада (Place des Canotiers. Quebec City, Canada)

Плас де Каноті. Квебек. Канада (Place des Canotiers. Quebec City, Canada)
Найвідоміший стінопис міста називається "La Fresque des Québécoi". Це перший мурал, який з'явився в історичній частині міста. На ньому зображена історія Квебеку, ключові історичні фігури та найцікавіші архітектурні пам'ятки міста.
La Fresque des Québécoi. Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Наступні скульптури розташовані на променаді Десджарда (Promenade Desjardins). Перша з них називається "На порозі століття" (Au seuil dun siècle). Її автор - Паскаль Аршамбу (Chèvre de Pascale Archambault)
На порозі століття. Паскаль Аршамбу. Квебек. Канада (Au seuil dun siècle. Chèvre de Pascale Archambault. Quebec City, Canada)
Хто автор цієї скульптури, так само як і її назву, мені не вдалось з'ясувати. Можливо теж Аршамбу, судячи зі стилю, але можливо і ні.
А авторів і назву листочка я навіть не намагалась знайти, по-перше, не дуже багато інформації англійською про Квебек, по друге - шукати кленові листочки у Канаді все одно що голку у копиці сіна :)
Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Наступні скульптури були підписані тож за допомогою google translate вдалось щось про них почитати. Арт-інсталяція, що зображає літачок називається "Коли паперові літачки більше не ловлять вітер". Вона символізує проблеми дорослішання, і важкий період, коли закінчується дитинство. Автори - мистецька група Atelier MAP. Ця і наступна скульптура є частиною програми "Незвичайні пасажі" (Passage Insolites)
Коли паперові літачки більше не ловлять вітер. Atelier MAP. Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Автор цієї інсталяції - Джорджа Вольп (Giorgia Volpe). Назва скульптури "Шляхи міграції №2" ("Passage Migratoire #2"). Вона символізує міграцію людей і тварин, та наскільки всі мігранти уразливі й водночас стійкі.
Джорджа Вольп. "Шляхи міграції №2". Квебек. Канада (Giorgia Volpe. "Passage Migratoire #2". Quebec City, Canada)
Дуже ще нам сподобався фонтан у вигляді фігури, якими прикрашали носи кораблів. Виявляється, називаються ці фігури галіон. Назва ж фонтану - "Ла Віврієр" ("La Vivrière"). Його побудували у 1995 році, щоб відзначити створення Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй. Скульптура (La Vivrière) - це робота художників Кармело Арнольдіна, Річарда Парді та Франсуа Хеберта (Carmelo Arnoldin, Richard Purdy, François Hébert).
Ла Віврієр. Квебек. Канада (La Vivrière. Quebec City, Canada)
Підозрюю що це меморіал комусь, але що кому саме не знаю.
Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Ну і наостанок - ось такий от стінопис.
Квебек. Канада (Quebec City, Canada)
Цікава риса Квебеку - надзвичайна кількість вуличних музикантів. Майже на кожному кроці хтось співає чи грає на різноманітних інструментах і робить це дуже непогано.


Починала писати, думала що дуже швидко справлюсь, що там того мистецтва було, а виявилось що було багато:) Так що можливо Квебек і не займає перше місце у списку міст, куди треба відправитись за мистецтвом, але і не останнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар