вівторок, 31 січня 2017 р.

Книга Емберу: Люди Іскор. Джин ДюПро (The People of Sparks. Jeanne DuPrau)

"Люди Іскри" - друга книжка з тетралогії Джин Дюпро "Книга Емберу", опублікована у 2004 році. Книжка більш дитяча ніж "Місто Ембер", але дуже актуальна, особливо зараз, коли проблема імміграції й біженців дуже гостро постала по всьому світу.

Більш ніж чотирьом сотням жителів Емберу вдалось врятуватись і вийти на поверхню, абсолютно не пристосованим до того, що їх очікує тут, без вмінь виживання у реальному світі, не маючи ні найменшого уявлення навіть про такі прості речі, як пори року і погода. Щось інженери, які побудували Ембер це зовсім не продумали, можливо самі не сподівались, що комусь вдастя вижити.
Емберяни, звикли жити на всьому готовому, інфантильні і перелякані. Вони не знають куди їм йти й що робити, вони приречені на повільну загибель від голоду, диких тварин, та пізніше від холоду. На своє щастя жителі Емберу знаходять селище "Іскри", невелике поселення людей, яким вдалось пережити глобальну катастрофу. Їх життя не назвеш легким, та все ж вони щонайменше не знають голоду. В місті проживає біля трьохсот людей, якими керують три лідери: Мері, Бен і Вілмер. Жителі Іскор вирішують прихистити емберян на півроку, навчити їх розводити домашніх тварин, вирощувати овочі і фрукти, будувати будинки, робити знаряддя праці, годувати їх та забезпечити їх найнеобхіднішим і дахом над головою.
Та іскряни не мають надлишків ресурсів, і виникає конфлікт, старий як людство. Знову поділення на "ми" і "вони", підозри, ненависть, наклепи. Іскряни вимагають емберян забиратись геть, емберяни не хочуть йти, бо за межами селища їх чекає лише смерть. Праві обидві сторони, співчуття викликають і іскряни, які працювали роками, щоб досягти добробуту, і емберяни, які опинились у безвихідному становищі не по своїй волі. Вони б і раді забратись геть, але куди? Як завжди і на тій, і на іншій стороні є прихильники силового вирішення конфлікту, для яких швидко знаходяться радикальні лідери. Змусити людей ненавидіти одне одного дуже легко, змусити людей ненавидіти одне одного в умовах обмежених ресурсів - ще легше. Знайти правильне рішення і зупинити це - майже неможливо.
Та це все ж дитяча книга і у головних героїв Лайни та Дуна все виходить. Аби ж то все так просто і легко вирішувалось у реальному світі теж. Книжка сподобалась мені навіть більше ніж перша саме за актуальність і реальність піднятих проблем. Викликаэ дуже багато думок.
Оцінка 8 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар