суботу, 28 січня 2017 р.

Міста-музеї Вірджинія-Сіті і Невада-Сіті, Монтана (Virginia City - Nevada City, MT)

Щоб повністю зануритись в атмосферу монтанського містечка часів золотої лихоманки варто відвідати Вірджинія-Сіті і Невада-Сіті, два міста-побратими розташовані у підніжжі Скелястих гір Монтани.
Невада-Сіті, Монтана (Nevada City, MT)

Починається занурення з музею Невада-Сіті, в якому зібрана дуже гарна колекція музикальних машин. Багато з них працює і за двадцять п'ять - п'ятдесят центів їх можна ввімкнути і послухати музику Дикого Заходу.
Серед них орган - Wurlitzer Band Organ, Style 180, якому вже близько ста років. Всього було виготовлено п'ять чи шість таких органів, і лише два з них дожили до наших часів. Виробляла їх нью-йоркська компанія Wurlitzer.
Wurlitzer Band Organ, Style 180. Музей Невада-Сіті, Монтана (Wurlitzer Band Organ, Style 180. Nevada City's Music Hall, Nevada City, MT)
Ще один орган Gavioli 89 Key Band Organ найбільший експонат колекції, він займає всю задню стіну досить великого приміщення. Це теж рідкісна штучка, таких великих органів всього у світі було біля ста, залишилось - десь десять. Виготовлений орган був у Франції. Кажуть, що французи після першої світової війни буквально обміняли його на їжу. Один орган на один вагон борошна. Спочатку він знаходився у Брукліні, а у 1958 році був придбаний музеєм і переїхав до Монтани.
Gavioli 89 Key Band Organ. Музей Невада-Сіті, Монтана (Gavioli 89 Key Band Organ. Nevada City's Music Hall, Nevada City, MT)
Наслухавшись музики ми нерадісно пішли надвір, знову дивитись на відновлене шахтарське поселення:) Нерадісно, тому що котрий день продовжував йти дощ, хоча прогноз погоди обіцяв, що він ось-ось скінчиться. Поселення було стандартним - кузня, будиночки шахтарів, магазин, церква, і найстаріша у штаті школа.
Найстаріша школа Монтани. Музей Невада-Сіті, Монтана (Montana's oldest standing school. Nevada City's museum, Nevada City, MT)
Через те, що вулички музею-поселення незаасфальтовані, а людей було мало, то здавалось що і справді ми перенеслись в минуле.
Музей Невада-Сіті, Монтана (Nevada City's museum, Nevada City, MT)
Напроти музею - станція, звідки ходять потяги, що катають туристів. Та нас цікавила не поїздка, а дуже привабливі старі напівзруйновані вагони.
Невада-Сіті, Монтана (Nevada City, MT)
Також поруч був якийсь дуже дивний будинок. Не знаю чи живуть там люди, але виглядав він як декорація з якого-небудь фільму жахів.
Невада-Сіті, Монтана (Nevada City, MT)
Далі ми поїхали до Вірджинія-Сіті, яке колись було столицею території Монтана. П'ятеро золотошукачів знайшли тут родовища золота, і сотні ласих до наживи та пригод хвилею ринули до яру Адлер, в якому розташоване місто.
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
В найкращі часи у Вірджинія-Сіті жило десять тисяч чоловік. Місто було розтягнуте по всьому яру, тому що люди хотіли жити біля шахт і всю цю територію називали "Чотирнадцятимильним містом".
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Сюди першим провели телеграф у штаті, тут був транспортний вузол і соціально-культурний центр, процвітав бізнес, випускались газети.. аж поки золото не закінчилось, а в іншому місці не знайшлось. А знайшлось воно у яру "Останній шанс" (Last Chance Gulch), яке згодом перетворилось на Гелену, сучасну столицю штату, про яку я вже писала.
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Вже в 1900-х роках Вірджинія-Сіті перетворилась на місто-привид, зруйновані негодою і пожежею будівлі, відсутність людей та повний занепад. Та ті ж люди, що першими стали тут шукати тут золото, привели сюди і туристів. На їх могили почали навідуватись небайдужі, потім тут поставили меморіал, потім просто забрідали - заїжджали цікаві, а у 1937 році Вірджинія-Сіті оголосили національною історичною пам'яткою, і туризм тут почали розвивати цілеспрямовано.
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Загалом тут все як і всюди, ті ж майстерні, такі ж магазинчики, пару музеїв, редакція газети, але найцікавішим було місце з різними антикварними автоматами, більшість з яких справно працювали.
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Тож ми вигребли з гаманців усі копійки:)
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Гадали на кохання та слухали пророцтва і навіть подивились сороміцькі "фільми". Їх показували ось такі автомати - кидаєш монетку і дивишся через "окуляри" на картинки, які для тебе гортає машина.
Місто-музей Вірджинія-Сіті, Монтана (Virginia City, MT)
Ну що я вам можу сказати, те що на початку 20-го сторіччя було жорстким порно, тепер навіть у дитячих мультиках показують:) Але було цікаво:)
І Вірджинія-Сіті, і Невада-Сіті нам сподобались. До того ж нарешті почало випогоджуватись, що не могло не впливати на настрій позитивно.

2 коментарі:

  1. Був там цього літа. Цікаво, але я живу в Колорадо, тмоу гострота вражень від мвстечок-напівпривидів дещо затупилась :) Коли я їхав туди, то очікував побачити чисту історію, але насправді там є чинні бізнеси. На мою думку, справжні міста-привиди, де нема ні людей, ні бізнесів (особливо туристичних), трохи цікавіші, але ці містечка мені теж сподобались. Хоча, якбли знаття наперед, я б туди спеціально не відхилявся від маршруту на кілька годин.

    ВідповістиВидалити