середу, 29 серпня 2018 р.

Казковий Старий Квебек, Канада

Старий Квебек - частинка Європи у Північній Америці. Він виглядає як декорації до якого-небудь історичного чи фентезі-фільму. Старий Квебек оточений мурами, які є єдиними фортифікаційними мурами на континенті, в його центрі стоїть справжній казковий замок, який насправді є всього на всього готелем "Шато-Фронтенак", а поруч з замком - цитадель, яка надзвичайно збереглась.
Готель "Шато-Фронтенак". Квебек, Канада (Château Frontenac. Quebec, Canada)

Перші європейські поселення тут були ще у 1535 році. Жак Картьє, французький дослідник і мореплавець, кілька разів зупинявся на місці сучасного Квебеку на зимівлю і навіть заснував тут постійне "місто", яке через пару років припинило своє існування (зима й індіанці виявились не дуже привітними). Лише у 1608 році Самюелю де Шамплену (Samuel de Champlain) вдалось завершити почате Жаком Картьє, так і з'явився Квебек - одне з найстаріших міст у Північній Америці. Квебек, у перекладі з мови індіанців племені Алгоквін (Algonquin) значить "місце, де звужується річка". Під річкою вони мали на увазі річку Святого Лаврентія (Saint Lawrence River), на березі якої стоїть місто.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Квебек довгий час залишався маленьким містечком, причиною тому були все ті ж кляті зими, та місцеві, які весь час намагались вигнати прибульців додому. Врешті-решт, як не дивно, саме нескінченні війни з індіанцями й між Францією з Британією зіграли позитивну роль у розвитку міста, яке служило штаб-квартирою військ і командування у різноманітних операціях. У 1763 році у місті уже проживало аж 8000 тисяч жителів. Тут була фортеця, маєтки командування і всі інші атрибути міста.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)

У якийсь момент Квебек мало не став частиною США, у 1775 році американські війська намагались відбити його у британців, та їм це не вдалось. Не знаю, на жаль, чи на щастя. :)
Розмовляють тут переважно французькою мовою, хоча англійську знають теж, особливо у туристичних місцях. Квебек, не тільки місто, а й однойменна провінція, кілька разів намагався відділитись від Канади, але поки що ці спроби зазнавали поразки кожного разу.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Старий Квебек оточений мурами й складається з двох частин - Верхнього міста і Нижнього міста. Більшість будівель у Верхньому місті були побудовані в дев'ятнадцятому сторіччі. Тут розташована міська адміністрація Квебеку, семінарія, монастирі Урсулинок та Августинів. Будівлі тут більші, сучасніші й більш пафосні.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Саме у Верхньому місті знаходиться візитна картка Квебеку - готель Шато-Фронтенак. Він гордо височить над містом. Так само гордо він посідає першу сходинку у списку готелів світу, у яких найбільше фотографій (просто Шато-Фронтенак так розташований, що не потрапляє на фотки, тільки якщо до нього спиною стояти, тож щоб ви не фотографували у Квебеку - вийде фото готелю). До речі, Шато-Фронтенак спочатку не мав башти, її збудували лише у 1924 під керівництвом архітектора Вільяма Сузерленда Максвелла (William Sutherland Maxwell), через тридцять один рік після відкриття готелю. А першим архітектором Шато-Фронтенак був Брюс Прайс(Bruce Price).
Готель "Шато-Фронтенак". Квебек, Канада (Château Frontenac. Quebec, Canada)
Шато-Фронтенак і кілька інших, таких же шикарних готелів у народі називали "залізничними готелями". Вони були побудовані на замовлення Канадської Тихоокеанської Залізниці (Canadian Pacific Railway company), яка таким чином намагалась заохотити до подорожей багатих туристів.
Готель "Шато-Фронтенак". Квебек, Канада (Château Frontenac. Quebec, Canada)
Нижнє місто більш старе, будиночки менші, менше пафосу, більше атмосфери й історії. Як можна зрозуміти з назви районів - Верхнє місто знаходиться на горі, а нижнє під горою, біля річки.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
В Нижньому місті більшість будинків старіші, побудовані у 17-18 сторіччях. Серед них церква Нотр-Дам-де-Віктуар (Notre-Dame-des-Victoires), побудована у 1687 році. Це найстаріша церква Північної Америки.
Церква Нотр-Дам-де-Віктуар. Квебек, Канада (Notre-Dame-des-Victoires. Quebec, Canada)
Знаходиться вона на площі Рояль (Place-Royale), яка виглядає так, наче ми раптом перенеслись у 1600-ті роки, коли Канади ще не існувало, а Нова Франція тільки починала зароджуватись.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Та перлиною і центром Нижнього міста безумовно є Петіт-Чамплейн (Petit Champlain), ще менший район. Він складається аж з чотирьох малесеньких вуличок. Його центром є вулиця, яка дала назву і району - Петіт-Чамплейн.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Вона неодноразово визнавалась найгарнішою вулицею усіх Америк, але це звісно досить суб'єктивно. Якщо ж оперувати лише фактами, то Петіт-Чамплейн - найстаріший торговельний район Північної Америки. На цій вулиці розташовані магазини, ресторани, кав'ярні. Тут можна скуштувати морозива і придбати картину чи копійчані сувеніри.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Потрапити у Петіт-Чамплейн можна двома способами: скориставшись фунікулером або ж сходами з романтичною назвою, яка в дослівному перекладі з англійської буде означати "Сходи, що ламають шию"(Breakneck Stairs). Це найстаріші сходи Квебеку, вони були побудовані ще у 1635 році. Спочатку вони називались сходами "Чамплейна", потім "сходами обірванців", потім "сходами нижньої башти". Свою теперішню назву вони отримали відносно нещодавно, в середині дев'ятнадцятого сторіччя, через те що вони дуже круті.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Фунікулер з'явився в місті набагато пізніше, його побудував Вільям Гріффін(William Griffith) у 1879 році. Спочатку фунікулер працював на паровій тязі. У 1907 його переробили на електричний, а у 1945 він згорів. Його відбудували швидко - вже в 1946 році він працював на повну силу. Звісно його потім ще реставрували і модернізували кілька разів. Цікаво, що головним входом до фунікулера служить історичний будинок, побудований у 1683 році.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)
Петіт-Чамплейн мені з усієї поїздки запам'ятався і сподобався найбільше - дуже він казковий і гарний. Обидві частини Старого Квебеку, Верхнє і нижнє місто, дуже гарні. Кожне по-своєму, але нам все ж таки більше сподобалась нижнє. Цими вуличками можна гуляти нескінченно довго і ми приходили туди кілька разів за час нашого короткого візиту.
Квебек, Канада (Quebec, Canada)

Немає коментарів:

Дописати коментар