пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

Магічний ніж, Філіп Пулман (The Subtle Knife, Philip Pullman)

"Магічний ніж"(The Subtle Knife), друга книжка з серїї  «Темні матерії» Філіпа Пуллмана. Як виявилось, ця серія більш відома в Україні під назвою "Темні початки". "Початки" так "початки", професійним перекладачам видніше.
У цій книжці з світу Лайри ми потрапляємо у наш світ, до Оксфорду, Англія, та знайомимось з Віллом Паррі. Віллу дванадцять років і він доглядає свою хвору матір, яка стверджує що їх переслідують. Вілл спочатку впевнений, що у матері просто не дуже добре з головою, але раптом виявляється, що вона таки була права і Вілл повинен тікати. Випадково він знаходить двері між світами і потрапляє в світ Чіттагаззі. Там він зустрічає Лайру і вони починають небезпечну подорож між різними світами. Лайра шукає відповіді на питання Пил, а Вілл шукає свого батька, відомого мандрівника, який зник на Півночі багато років тому.
У нашому світі Лайра зустрічає Доктора Мелон, яка займається вивченням Пилу. Лайра навчила Доктора розмовляли з магічними частинками, і Мелон взнала, що на неї теж чекають пригоди і подорожі - їй призначено "зіграти роль змія". Що це значить ніхто не розуміє і в другій книжці цього так і не пояснять:)
Світ Чіттагаззі поступово руйнується істотами Спекторами, що витягують душу з усіх дорослих. Ніхто не може з ними боротись, і єдина річ, яку вони бояться - це Магічний ніж.
Магічний ніж може розрізати будь-що навіть "перегородки"  між світами. Власником цього ножа стає Вілл.
У другій книзі до всіх міфічних персонажів додаються ще й янголи, які переконують Вілла, що він має допомогти Лорда Азріелу у його боротьбі проти церкви (неочікуваний поворот, якщо в першій книжці Азріел однозначно негативний персонаж, то в другій починаєш задумуватись чи настільки він поганий). 
Якщо я думала, що перша книжка похмура, то друга ще гірша в цьому плані. Але сюжет закручується так, що кілька днів очікування третьої здавались нескінченними:) Знову ж таки - герої весь час відкриваються з різних сторін. Також слід зауважити, що аудіо книжка дуже добре озвучена: різними голосами і з аудіо ефектами.
"Магічний ніж" була добре сприйнята як пересічними читачами, так і критиками і виграла багато нагород. Через те що фільм на першу книгу "Золотий компас" не мав успіху, фільм по другій книзі навіть знімати не стали. А жаль, я б подивилась:) 
Оцінка знову ж таки 9 з 10. Достойне продовження гарної книжки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар