пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

Бурштинове скло, Філіп Пулман (The Amber Spyglass, Philip Pullman)

"Бурштинове скло" - остання книга трилогії "Темні матерії" Філіпа Пулмана. Книга найдовша і спочатку трохи затягнута і повільна. Я вже було злякалась, що з книжкою трапиться те ж саме, що трапилось з трилогією "Дім дивних дітей", де третя книжка просто тому що треба було чимось закінчити і хотілось грошей. На щастя, такого не трапилось і книжка швидко стала такою ж цікавою і захоплюючою як і перші дві.
Якщо у попередній частині автор згадав про наявність янголів лише пару разів, то у третьому романі вони відіграють дуже значну роль.

Лорд Азріель нарешті зібрав свою армію щоб оголосити вирішальний бій Церкві та Володарю - найпершому янголу, що оголосив себе Богом-Творцем. Але Володар дуже-дуже старий і владу фактично захопив янгол Метатроном. Щоб його перемогти лорду конче потрібні Вілл та Лайра, призначення якої нарешті розкривають усім, і читачам і дійовим особам. Метатронома можна вбити лише за допомогою Магічного ножа, який, крім того, що може відкривати двері між світами, є дуже дійовою зброєю
Слідуючи настановам свого батька та янголів, що повстали проти Метатронома, Віл і Лайра знову вирушають у подорож, їм будь якою ціною треба знайти лорда Азріеля і передати йому ніж. Та перед цим вони вирішили завітати до світу мертвих, тому що Лайра пообіцяла це її другу Роджеру, що загинув у першому романі. Повинна сказати що Пулману дуже вдалось описання світу мертвих. Під час читання деяких сцен майже відчуваєш холодні дотики привидів і всю безнадійність їхнього становища. Також нарешті збувається передбачення Майстра Джордан коледжу, що Лайра зрадить когось. І сцена зради дуже вражає.
Знову ж таки автор розкрив деяких героїв з іншого боку, знову таки зовсім з неочікуваного. До того ж до останнього не було зрозуміло, чи варто їм вірити, чи ні. І
Всі три книги автор намагався донести до читачів думку,  що жити треба у цьому житті, тож на завершення він її повторює уже зовсім відкрито. Живіть зараз і сьогодні, не чекайте на загробне життя, зневажайте заборони, кохайте, творіть, досліджуйте, вчиться, робіть добро, бо це основа всього життя, і проживіть його так, щоб було що розказати Гарпіям, що проживають у світі мертвих. Пам'ятайте, що саме від цього залежить, чи будете ви вічно скніти у темряві чи перетворитесь на магічний пил - основу усього життя.
Оцінка 9 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар