неділю, 24 січня 2016 р.

Носферату, Джо Хілл (NOS4A2, Joe Hill)

"Носферату", другий роман Джо Хілла, прочитаний мною. Книжка дуже "зимова" і дуже "різдвяна". Але погляд на Різдво досить незвичайний і цікавий. Зі сторони зла.
Починається історія досить стандартно для книг жанру хоррор, маленька дівчина може подорожувати між місцями використовуючи свій велосипед і критий закинутий міст у штаті Массачусетс.  Цей міст завжди приводить її туди, куди їй конче потрібно поптапити щоб щось або когось знайти. Але подорожі віднімають у неї дуже багато сил, як моральних і психічних, так і фізичних

Подорожуючи у просторі Вік, так звали головну героїню, зустрічає бібліотекарку Меггі, яка може узнавати майбутнє. Від Меггі Вік дізнається, що вона відноситься до Творців, людей у яких уява настільки сильна, що вони можуть змінювати реальність. Крім того Меггі попереджує Вік про дуже  небезпечну людину Чарльза Менкса, який теж може творити свої світи. На відміну від Вік і Меггі, які використовували свої здібності щоб допомогти людям, Чальз створює страшну уявну "Країну Різдва". Потрапити в неї він може лише подорожуючи у своїй машині з номерами NOS4A2(Носферату) у компанії дітей. Тому Чарльз викрадає і перетворює дітей на страшних жорстоких істот, у яких не залишилось нічого людського.
Я очікувала що далі буде історія нерівної боротьби маленької дівчинки і страшного маніяка, але виявилось, що все не так. Виявилось, що це історія про те, як у уже дорослої Вік Чарльз Менкс викрав сина і як вона намагалась врятувати свою дитину.
Цікаво, що головні герої у цій книзі не стандарто-позитивні. Подорожі через міст наклали на життя Вік відбиток, втечі з дому, раннє заміжжя, наркотики, алкоголь, реабілітаційні центри і постійна робота над тим, щоб довести собі самій що міст - лише її вигадки.
Її чоловік, Лью, заробляє на життя тим, що ремонтує мотоцикли. Він має дуже багато зайвої ваги і не дуже розумний, але має найбільше серце в світі.
В той момент, коли Вік нарешті змирилась з собою і "вилікувалась" від видінь, трапляється найстрашніше. Її сина Вейна викрадено Чальзом Менксом.
Вік і Лью роблять все, щоб знайти дитину. Це дається їм дуже важко, адже їм не лише треба боротись з Чарльзом, його приспішником Бінгом одночасно у двох світах, а і протистояти поліції. Поліція та ФБР впевнені, що Вік щось зробила з сином. Вік же не впевнена ні в чому, ні в тому що вона не зійшла з розуму, ні в тому, що їй таки вдасться врятувати свою дитину.
Цікава і дуже похмура книжка, після якої важко дивитись на різдвяні прикраси так, як дивився до цього:)
Оцінка 7,5 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар