четвер, 16 листопада 2017 р.

Генії і аутсайдери. Мальколм Гледвелл (Outliers. Malcolm Gladwell)

Ми часто розглядаємо успіх, як особисте досягнення лише однієї конкретної людини, чи компанії, незалежно від часу, простору та умов, та Малкольм Гледвелл вирішив спростувати цю теорію і продемонструвати на прикладах, що в рецепті успіху набагато більше складових ніж лише талант, високий рівень IQ та важка праця.

Починається книжка з трохи містичної історії, з'ясувалось, що дуже високий процент успішних канадських хокеїстів народились взимку. Рік за роком на небосхилі спорту засвічувались нові зірки й дуже часто їх дні народження випадали настільки близько одне від одного, що не звернути на це увагу було просто не можливо. Цікаво те, що в деяких видах спорту такої тенденції не було, але в більшості вона явно спостерігалась. До того ж в різних видах спорту скупчення днів народження "зірок" могло припадати на різні місяці. Здавалось, що ось воно - підтвердження того, що гороскопи кажуть правду. Дата народження таки має значення! І, як виявилось, день народження таки має значення, але гороскопи тут ні до чого.
Після того як автор переконав читача, що йому чи дуже пощастило, чи не пощастило з найпершим днем його життя, Гледвелл продовжує розвивати думку і доводить, що рік теж дуже важливий. Те що Біл Гейтс, Стів Джобс та багато інших відомих і багатих жителів Силіконової долини народились в 1954-55 роках - зовсім не випадковість.
Розібравшись з датами ми переходимо до національності й культурних особливостей, зокрема впливу культури спілкування на кількість авіаційних катастроф, та успіхи у навчанні. Також в книзі розглядається те, що високий IQ абсолютно не гарантує успішної кар'єри чи чого б то не було.
Неодноразово Гледвелл згадує в книзі правило "10 000 годин", стверджуючи що щоб стати експертом в чому то б не було треба витратити саме стільки часу тренуючись чи навчаючись.
Протягом усієї книги автор намагається пояснити, що щоб досягти успіху бути генієм замало, треба ще й народитись в правильний день, правильного року в правильній країні, у батьків правильної національності, потім витратити неймовірну кількість часу на навчання, а потім треба щоб тобі ще і пощастило, просто випав шанс, один на мільйон. До всього цього, щоб досягти успіху все ж таки треба бути й талановитим і не зовсім дурним.
Може Гледвелл все занадто і спрощує (його часто критикують за це), але він приводить дуже багато цікавих фактів та примушує задумуватись про той чи інший соціальний феномен. Люблю такі книжки. Отже, оцінка - 9 з 10-ти. Дуже рекомендую.

Немає коментарів:

Дописати коментар