неділю, 12 листопада 2017 р.

Руїни дамби в Остін, Пенсильванія (Austin Dam, PA)

Чомусь в кожну нашу поїздку куди б то не було, в певний момент ми опиняємось на ґрунтовій дорозі десь у лісі, де нема ні інтернету, ні мобільного зв'язку, навіть коли це абсолютно не входило в наші плани. Так сталось і цього разу.
Одним із місць які ми хотіли побачити була дамба у маленькому містечку Остін в Пенсильванії. Відома ця дамба не своєю красою чи розміром, а тим, що стала причиною загибелі багатьох людей.
Руїни дамби в Остін, Пенсильванія (Austin Dam, PA)

У 1900 році компанія Bayless Paper побудувала паперову фабрику у долині біля дамби, періодичні засухи час від часу призводили до нестачі води для виробництва, тож вирішили побудувати велику дамбу в цій долинці.
Руїни дамби в Остін, Пенсильванія (Austin Dam, PA)
Цементна дамба висотою 15 метрів, шириною 160 метрів повинна була бути завтовшки майже 9 метрів, але була побудована товщиною лише 6 метрів. Вже через кілька місяців стали помічати, що дамба має проблеми, під тиском води вона вигнулась і цемент почав тріскатись. Вирішено було за допомогою динаміту пробити в ній дірку і спустити трохи воду, тріщини ж вважались нормальними - горе-будівники сказали що це цемент сохне.
Руїни дамби в Остін, Пенсильванія (Austin Dam, PA)
30-го вересня 1911 року дамбу прорвало. Потужний потік води зніс паперову фабрику і більшу частину містечка Остін, задавши збитків на 10 мільйонів і забравши життя 78 людей. Жертв могло б бути більше, якби не дівчинка, яка першою помітила що дамбу прорвало, не встигла б попередити багатьох людей (фото з Wikipedia) 
На жаль, трагедія нікого нічому не навчила. Дамбу і фабрику відбудували, та видно знову знехтували правилами безпеки, будували якомога дешевше, а не надійно, бо фабрика згоріла в 1933-му році, а дамбу знову прорвало в 1942. На щастя в цей раз обійшлось без людських втрат. Після другого провалу дамбу вже не відбудовували і з'явились закони, які стали регулювати будівництво дамб на державному рівні.
Руїни дамби в Остін, Пенсильванія (Austin Dam, PA)
Зараз від дамби залишились лише великі цементні брили у трохи моторошній тихій долині, та невелика меморіальна дошка з іменами тих, хто загинув у той трагічний день.

Немає коментарів:

Дописати коментар