суботу, 4 листопада 2017 р.

Четем, Массачусетс: Морські котики і маяк

Кейп-Код відомий своїми круїзами у відкрите море, головною метою яких є показати туристам китів, морських котиків та інших жителів океану. Шанси побачити котиків і китів досить великі, але котики далеко зазвичай і не особливо зацікавлені в людях. Тож набагато приємніше спостерігати за цими милими тваринками на риболовному пірсі в невеликому місті Чатем, Массачусетс (Chatham, MA). Дивись скільки хочеш, їх там багато, все це безкоштовно, і, після закінчення купального сезону, там дуже мало людей.
Четем, Массачусетс: Морські котики (Chatham Pier. Chatham, MA)

Кожного ранку місцеві рибалки причалюють до пірса з човнами повними риби. Прекрасно знаючи, що їм обов'язково щось перепаде, морські котики оточують ці нещасні човники групами й починають випрошувати рибку. Спостерігати за ними можна годинами, дуже вони цікаві. Так наприклад поки всі інші котики кружляли, плавали, перевертались на спину і живіт, один просто "сидів" у воді й не зводив сумних очей з човна та рибалок. Його спокій ніщо не порушувало, а терпінню можна тільки позаздрити. Врешті-решт він своє висидів, один з рибалок підгодував цього товстенького жебрака.
Четем, Массачусетс: Морські котики (Chatham Pier. Chatham, MA)
Рибалки Кейп-Коду ловлять в основному миня (dogfish) і скатів, рибу яку американці чогось не дуже полюбляють, тож у брошурах які роздають на пірсі просять замовляти цю рибу у ресторанах, щоб зробити її популярнішою.
Минь. Четем, Массачусетс. (Dogfish.Chatham Pier. Chatham, MA)
Крім котиків на пірсі є ще і ринок, з готовими та сирими морепродуктами. Кажуть, що там дають найкращий на Кейп-Коді клем-чаудер(Clam chowder), але нам не вдалось його спробувати - ринок і ресторан при ньому були зачинені у зв'язку з вечіркою співробітників.
Клем-чаудер - це густий суп з молюсків, картоплі, цибулі й селери. Цей суп винайшли у 18-му сторіччі у Массачусетсі, і з тієї пори він є його візитною карткою. Поступово він розповсюдився в усій прибережній зоні північно-східних штатів, але я вважаю, що південніше Род-Айленду клем-чаудер варити не дуже вміють (найгіршим є Манхеттенська варіація чаудера - з помідорами). Рецептів цього чудового супу море - в кожному містечку і кожному штаті свій варіант і всі вони сперечаються за звання найкращого.
Четем Лайт. Четем, Массачусетс. (Chatham Light. Chatham, MA)
Надивившись на котиків і на процес пакування риби у великі бочки, ми ще поїхали подивитись на дуже гарний маяк у тому ж самому місті - Четем Лайт(Chatham Light). Перший маяк на цьому місці побудували ще у 1808, і це був другий маяк на Кейп-Коді. Спочатку у нього було дві башти, але одну з них перенесли на дванадцять миль північніше і він став окремим маяком - Носет Лайт (Nauset Light). Будівлю доглядача маяка зараз займає прибережна охорона, а сам маяк, попри свій вік, все ще продовжує працювати.
Четем Лайт. Четем, Массачусетс. (Chatham Light. Chatham, MA)
Чатем, а особливо котики нам дуже сподобались, мабуть, найбільше з усього, що вдалось побачити за поїздку.

Немає коментарів:

Дописати коментар