четвер, 13 квітня 2017 р.

Скандинавська міфологія. Ніл Гейман

Найновіша книга Ніла Геймана "Скандинавська міфологія", про презентацію якої у Нью-Йорку я писала раніше, дуже схожа на всі його книги й, в той же самий час, дуже від них відрізняється.
Скандинавська міфологія. Ніл Гейман

Як завжди книга повна сарказму, чорнуватого гумору, багатозначних пауз, історій від яких не можна відірватись, та скандинавських богів. Та на цей раз книга це не оригінальні твори, а авторський переказ скандинавських міфів. Гейман додав діалоги, описи, але намагався якомога точніше відтворити сюжети скандинавської міфології, яку він так полюбляє. Одін, Тор, Локі, Фрея та інші персонажі, що зустрічались раніше у творах Геймана, тут відкриваються на повну силу, і ми знайомимось з оригіналами історій про них та їх повними біографіями.
До книги увійшли шістнадцять міфів, які описують похмурий північний світ від самого його початку, від народження могутніх богів, до Раґнароку - останньої битви між добром і злом, яка закінчиться їх погибеллю і кінцем усього що існує. Цікаво те, що боги знають про цей нерадісний фінал, знають коли все це станеться, хто і як загине, але нічого з цим поробити не можуть. Також слід зауважити, що всі боги рідкісні поганці й симпатії не викликають, ну окрім Локі. Локі хоч не удає, що він порядний, інші ж наче хороші, але якщо подумати, то не дуже. Весь час тих бідних гігантів, то вбивають, то калічать, то майно відбирають. Взагалі міфи дуже криваві, жорстокі й нерадісні, це вам не міфи сонячної Греції про кохання, вино і подвиги, це міфи людейб які півжиття проводили у темряві й холоді. Навіть рай у них дуже похмуре місце, куди можна потрапити лише загинувши у бою, а основною розвагою у ньому є криваві битви кожного дня.
Хоч твори й не пов'язані одне з одним я б все ж таки рекомендувала читати їх у порядку наведеному у книзі, так будуть зрозумілішими стосунки між богами, та деякі події. Книга мені дуже сподобалась, але мені цікавіше читати геймановське вільне трактування міфології і казок, занурюватись у його вигадані світи, та читати вигадані історії про богів, ніж переказ давніх міфів. Оцінка 7 з 10.



Немає коментарів:

Дописати коментар