четвер, 20 квітня 2017 р.

Танок із драконами. Джордж Р. Р. Мартін (A Dance with Dragons. George R. R. Martin)

Якщо ви весь час у роздумах, що б такого почитати, "Пісня льоду і полум'я" може стати відповіддю. Дев'ять місяців (з перервами) знадобилось мені, щоб прочитати усі п'ять книг.
Останній з опублікованих, роман "Танок з драконами" найдовший з усіх - 1040 друкованих сторінок чи 48 годин 55 хвилин аудіо. Поки що, за всі роки моєї дружби з аудіокнижками - це рекорд. Вона дуже відрізняється від фільму, тож я приєдналась до мільйонів прихильників, які все ж сподіваються, що серію таки буде дописано найближчим часом.
Танок із драконами. Джордж Р. Р. Мартін (A Dance with Dragons. George R. R. Martin)

Події починаються з появи Станніса Баратеона на Стіні, де Джон Сноу не може дати собі ради, і не знає, що робити з посадою Лорд-Командувача Нічної Варти. Семвел Тарлі і Маестер Аемон відправились до Цитаделі, тож Джон втратив значну частину своєї групи підтримки, друзів та порадників. Джон зважується на непопулярний крок - пустити за стіну «здичавілих». Врешті решт, за це він поплатиться своїм життям. Цікаво чи оживить його Мартін у книгах, як це сталось у серіалі.
Також дуже відрізняється від серіалу і історія Санси Старк, у п'ятій книзі її взагалі немає. Рамзі Болтон ж знущається над подружкою Санси, Джейн, яку всі видають за Арію Старк.
Арія ж продовжує своє навчання у храмі Багатоликого бога, вона осліпла, але це лише тимчасово, щоб досконало навчитись користуватись іншими органами відчуття. Також Арія, як і Бран, і Джон, може дивитись на світ очима своєї вовчиці Німерії. В серіалі також цього не показано.
Тиріон все ніяк не може потрапити до Дайнеріс, то його в рабство продадуть, то корабель потрапить у шторм, то чума навкруги розбушується.
Ще один несподіваний поворот сюжету - ми взнаємо що Аегон Таргеріен не був вбитий під час повстання Роберта Баратіона, а досить таки живий і хоче одружитись, та не на будь кому, а на самій Дайнеріс. Мало того що дівка гарна, так ще й при драконах. Але він такий не один, там ціла черга на руку і серце Калісі - Аегон, Квентін Мартел, принц Дорнійський, купець Хіздар, Віктаріон Грейджой. І, хоч Дайнеріс і вийшла заміж за Хіздара, вона все одно врешті решт залишилась з драконом.
Взагалі у цій книзі якось дуже багато героїв, якщо до цього Мартін зосереджувався на тих чи інших персонажах кожну книжку, чи на певній частині світу, то у "Танку" він пише про всіх і багато. Одних Грейджоїв ціла компанія, а ще купа вояк-найманців, принци, яких вважали померлими, десяток Мартелівських дівчат, якісь лорди.. Не дивно, що Мартіну, щоб хоч якось тримати це під контролем, періодично доводиться вбивати з десяток основних персонажів.
П'яту книгу Мартін писав довгих п'ять років, сподіваюсь шосту і сьому він таки допише. Кожного року він обіцяє що от цього року точно, і кожного року каже, що вибачте, але я не зміг:)
Оцінка 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар