суботу, 18 лютого 2017 р.

Придорожні цікавинки: Y-міст, Занесвілль, Огайо (Y-Bridge, Zanesville, Ohio)

Кажуть, що у світі лише три мости, які мають форму літери Y. Один з них знаходиться на історичній дорозі 40 - "Національній дорозі", про яку я вже згадувала кілька разів.
Y-міст у місті Занесвілль(Zanesville), колишній столиці штату Огайо, з'єднує береги річок Лікінг(Licking) та Маскінгам(Muskingum), і цікавий в першу чергу з інженерної точки зору.
Y-міст, Занесвіль, Огайо (Y-Bridge, Zanesville, Ohio)

Кажуть, що це єдиний міст у світі перейшовши який можна все ще залишитись на тому ж самому березі річки. Міст дуже любили пілоти у ранні роки авіації, коли навігація була в основному за наземними орієнтирами, так Амелія Ергарт називала Занесвіль містом, яке найлегше впізнати у цілому світі, саме завдяки Y-мосту.
Занесвіль, Огайо (Zanesville, Ohio)
Головним завданням мосту було організувати сполучення трьох міст, Путама, Начез і Західного Занесвіллю, які пізніше стали одним містом, звідси і дивна форма. Перший міст було побудовано тут у 1814 році, він був дерев'яним і простояв лише чотири роки. За проїзд по мосту знімалась плата, бо він весь час вимагав ремонту. Врешті-решт його знесло повінню.
Другий міст побудували у 1819, теж дерев'яний, теж платний. В цей же час кількість, людей що подорожували, значно зросла, бо до Занесвіллю стало вести більше доріг, тож міст зносився лише за 12 років.
Y-міст, Занесвіль, Огайо (Y-Bridge, Zanesville, Ohio)
Третій міст, теж дерев'яний, але на цей раз критий, побудований у 1832 і протримався він аж до 1900 року. В 1868 році за проїзд по мосту перестали брати плату, що сприяло об'єднанню трьох зазначених вище міст в одне. Четвертий міст був уже бетонним, і прожив аж до 1979 року, але все одно він був не останнім, він протримався аж 81 рік. Міст який можна побачити зараз - п'ятий за рахунком і побудували його в 1984 році. Інженери та дизайнери зробили все, щоб міст виглядав так само як найперший Y-міст, але був набагато міцнішим.
Y-міст, Занесвіль, Огайо (Y-Bridge, Zanesville, Ohio)
Коли їдеш по самому мосту, то він не справляє ніякого враження, та і форми його не видно, тож найкраще на нього дивитись з парку поблизу (Putnam Park). Звідти також добре видно саме місто, бо знаходиться парк на невеликому пагорбі.
Занесвіль, Огайо (Zanesville, Ohio)
Міст, можливо, не вартий того, щоб їхати до нього через півкраїни, якщо ви не фанат різноманітних мостів, але якщо проїжджаєш мимо - зупинитись варто, де ще таке побачиш:)

Немає коментарів:

Дописати коментар