вівторок, 21 лютого 2017 р.

"Дорожна лють". Джо Хілл, Стівен Кінг, Річард Метісон (Road Rage. Joe Hill, Stephen King, Richard Matheson)

"Дорожною люттю" називають агресивну поведінку водіїв, яка може включати непристойні жести та слова, погрози фізичною розправою, та небезпечні маневри з метою "покарати" чи "навчити" інших. Вперше цей термін з'явився у США у 1987-1988 році, коли на дорогах Лос-Анджелесу, відомого своїми заторами, водії почали стріляти одне в одного. Психологи цей феномен активно досліджують, бо невідомо чого з першого погляду нормальні люди починають так поводитись, поліцейські активно борються з цим, а письменники пишуть книжки.

Збірка "Дорожна лють" містить два оповідання - "Дуель"('Duel') Річарда Метісона і "Дросель" ('Throttle') написана Стівеном Кінгом і Джо Хіллом щоб відзначити вклад Метісона у літературу жанру горор.
"Дуель" Річарда Метісона розповідь про протистояння вантажівки і седану, що зустрілись на безлюдній однополосній дорозі десь у Каліфорнії. Хтось когось обігнав, хтось когось підрізав і почалось. Безпричинна лють і ненависть, шалена швидкість, агресія, небезпечні обгони на гірських поворотах і протистояння двох водіїв тримають в напруженні й примушують задумуватись про свою поведінку на дорозі:) На основі саме цієї розповіді Стівен Спілберг зняв один із перших своїх фільмів з однойменною назвою.
В "Дросселі" конфлікт між водіями має трохи іншу природу. Спочатку він теж здається безпричинним, але потім все стає на свої місця. Події розгортаються у розпеченій пустелі Невади, де зійшлись не на життя, а на смерть, банда на мотоциклах і вантажівка. Хто вистоїть? Хто правий і хто винний, і кому з них слід співчувати?
Збірка дуже цікава, тримає у напруженні, особливо коли слухаєш аудіокнижку за кермом, по дорозі на роботу. Починаєш підозріло на вантажівки подивлятись, та і на інші автомобілі теж, хто його знає що і в кого в голові.
Оцінка 8 з 10

Немає коментарів:

Дописати коментар