пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Пісня льоду й полум'я. Книга третя. Буря мечів. Джордж Мартін

Третя книга серії "Пісня льоду й полум'я","Буря мечів", вражає ще більшою кількістю сторінок (1152 сторінки або майже 48 годин аудіо), ще більшою кількістю персонажів (цю проблему автор вирішує шляхом брутального вбивства головних героїв), та ще більшою епічністю та жорстокістю. В ній в усіх, хто викликає симпатію все навіть гірше ніж було в перших двох томах.

Перша половина книги стала основою для третього сезону серіалу "Гра престолів", друга - четвертого сезону, а деякі епізоди навіть потрапили до п'ятого. Закінчується книга неочікуваним поворотом сюжету, який не було показано в серіалі. Може в наступному сезоні покажуть.
В книзі ми вперше знайомимось з Дикими Людьми та з «Чужими» — армією живих мерців, ближче взнаємо Семвела, Марджері Тайрел, Ігрід, Джеймі Ланістера, та Браєн.
Триває кривава боротьба за Залізний трон, який займає Джофрі Ланістер, якого з кожною сторінкою ненавидиш ще більше. Лорд Станніс впевнений в тому, що він обраний і що його призначення і доля керувати Сімома Королівствами, збирає військо і вирушає у похід на Кінгс Лендінг. Молодий Робб Старк впевнено перемагає у всіх битвах, та зазнає нищівної поразки у коханні. Тим часом Дайнеріс ростить своїх драконів та воює проти рабства. Дикі Люди теж зібрали величезну армію і збираються штурмувати Стіну, щоб заховатись за нею від Інших. Всі воють з усіма, усі проти всіх, кожен намагається відірвати собі шмат королівства та влади.
Ця книга найжорстокіша з перших трьох, Мартін активно знищує своїх героїв, як основних так і другорядних. В ній доведеться попрощатись як мінімум з шістьма персонажами, і хорошими й поганими. Також цікаво те, як герої ростуть і змінюються. Санса тут вже не та наївна дівчинка, Джеймі починає викликати симпатію, Сандор Кліган виявляється не такий уже й поганий. Герої весь час роблять складний вибір, намагаючись залишитись собою і вижити.
Неочікувані повороти сюжету, трагічне кохання, складний вибір, інтриги, несправедливість, та темрява що насувається на королівства, роблять її поки що найкращою з книжок серії, що я прочитала. Навіть знаючи, що станеться у більшості випадків я все одно не могла відірватись від прослуховування. Дуже цікаво.
Оцінка 9 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар