неділю, 12 серпня 2018 р.

Тринадцять причин чому. Джей Ашер (Thirteen Reasons Why by Jay Asher)

Тринадцять причин чому (англ. Thirteen Reasons Why) — підлітковий роман американського письменника Джея Ашера, присвячений темі підліткового самогубства. Книга стала дуже популярною, минулого року Netflix навіть зняв однойменний серіал на її основі.
Тринадцять причин чому.jpg

Тема підліткового суїциду завжди актуальна, особливо тому, що для підлітків усе трагедія (в мене є теорія, що це тому, що з ніякими справжніми проблемами вони ще не стикались у житті і у них немає досвіду вирішування, як і усвідомлення того, що все минає). Для автора ця тема ще й особиста, у нього в родині була спроба самогубства, тож за діло Ашер взявся серйозно, він поговорив з багатьма жінками і зібрав їхні історії в одну книгу.
У романі розповідається історія Ханни Бейкер, яка покінчила життя самогубством. Замість прощальної записки вона залишила коробку з касетами, на якій вона назвала 13 причин, чому вона вирішила розстатись з життям. На мою думку, жодна з цих причин, і навіть вони у сукупності, не варті не те що самогубства, а навіть і затяжної депресії, але це моя думка. Можливо я занадто стара і цинічна, а можливо автору просто не вдалось передати весь розпач тринадцятирічної дівчинки.
Далі трохи спойлерів. Починається все з того, що Ханна незаслужено отримує репутацію шльондри, далі це стало її першою причиною самогубства. Наступні вісім причин взагалі не варті згадки, і повинні лише допомогти усвідомити - що для підлітка все трагедія. Не так подивились, не те сказали, брутально приставали. Так, у ситуації що склалась для Ханни було мало приємного, але їх явно замало для самогубства. Реальними і вартими уваги є лише три причини, і то - мільйони людей переживали і гірше і жили собі спокійно далі. Причинами стали те, що Ханна стала свідком зґвалтування, свідком чужої необачності, яка призвела до смерті учня з її школи, та мала дуже неприємний досвід першого сексу. Знову ж таки - можливо я занадто цинічна.

Можливо забула якою сама була у такому віці, але причини здаються не вартими того, щоб йти з життя. Так, ситуація в яку потрапила дівчина важка, але не смертельна. Хоча якщо автор написав розповідь базуючись на реальних випадках, то, мабуть, люди справді здійснюють самогубства навіть через менші причини. Треба бути уважнішими до людей навколо і розуміти, що іноді дрібниця на наш погляд може коштувати комусь життя, особливо коли мова йде про підлітків, які тільки вчаться взаємодіяти зі світом, особливо з не надто приємними його сторонами : підлістю, наклепами, насильством і байдужістю.
Оцінка 6,5 з 10

Немає коментарів:

Дописати коментар