вівторок, 1 серпня 2017 р.

Національна Галерея Мистецтва. Вашингтон. Округ Колумбія(National Gallery of Art. Washington DC)

Національна Галерея Мистецтва у Вашингтоні цікава не лише колекцією картин, скульптур та інших витворів мистецтва, а й історією її створення та архітектурою.
У 1937 році, пітсбургський банкір Ендрю Меллона(Andrew W. Mellon) заснував цю галерею і пожертвував їй свою приватну колекцію, яка налічувала 126 картин і 26 скульптур. Меллон надихнув своїм прикладом інших колекціонерів країни, тож багато з них пожертвували значні частини колекцій. Також багато картин було придбано з Ермітажу, коли Сталін розпродував звідти витвори мистецтва. Сімдесят п'ять років після заснування музею його колекція складає 145 000 експонатів.
Національна Галерея Мистецтва. Вашингтон. Округ Колумбія(National Gallery of Art. Washington DC)

Коли музей побудували він був найбільшою будівлею з мармуру у світі. Пізніше, у 1970-х роках, вирішено було додати до музею ще одну будівлю - Східну. До неї, до речі, я в цей раз так і не дійшла, не вистачило часу. Також частиною галереї вважають парк скульптур розташований поруч. Цікавий факт - Західна будівля розташована на місці Залізничної станції "Балтімор і Потомак", де у 1881 році застрелили Президента Джеймса Гарфілда.
Національна Галерея Мистецтва. Вашингтон. Округ Колумбія(National Gallery of Art. Washington DC)
Всередині західна будівля така ж разюча як і ззовні - колони, мармур, скульптури, фонтани.. Навіть якщо не цікавить мистецтво то можна просто заглянути й подивитись на будівлю:) Вхід - безкоштовний.
Національна Галерея Мистецтва. Вашингтон. Округ Колумбія(National Gallery of Art. Washington DC)
Найстаріші картини, які можна побачити в музеї, були написані в середні віки, найновіші - в наш час. Серед них як твори європейських майстрів, так і американських. До речі, саме американський живопис став для мене відкриттям в цей раз. Якось не цікавилась я ним раніше, а тут випадково забрела в залу і завмерла у захваті.
Національна Галерея Мистецтва. Вашингтон. Округ Колумбія(National Gallery of Art. Washington DC)
Дуже мені сподобався художник Томас Моран, особливо його картина "Скелі Грін-рівер. Вайомінг" (Green River Cliffs, Wyoming. Thomas Moran)
Томас Моран. "Скелі Грін-рівер. Вайомінг" (Green River Cliffs, Wyoming. Thomas Moran)
Ще вразила "Ніагара" Фредеріка Едвіна Черча (Niagara. Frederic Edwin Church). Прямо відчувались бризки води, шум і сила водоспаду, коли я на неї дивилась. Треба буде зайнятись вивченням американських пейзажистів більш досконально. Виявляється, що є на що подивитись.
"Ніагара". Фредерік Едвін Черч (Niagara. Frederic Edwin Church)
А ще мені сподобались смішні, прості і наївні картини Едварда Хікса. Ця картина називається "Ферма Корнелла". Щось у ній є.
Едвард Хікс. "Ферма Корнелла".
Та найцікавішою його картиною на мою думку є картина "Царство миру"(The Peaceable Kingdom). Він намалював понад шістдесят версій цієї картини й на вирази "обличчя" лева на них можна дивитись нескінченно. Ось один з варіантів (картинка з вікіпедії):
Крім відкриттів, я як завжди намилувалась творами моїх улюбленців, Моне, Ван Гога, Ренуара
Вінсент Ван Гог "Троянди"
 Та найбільше мене вразила невеличка картина, яка собі тихо висіла у куточку. Було дуже цікаво спостерігати за реакцією людей на неї. Спочатку всі заходять і не звертають уваги, потім кидають погляд і, врешті-решт зависають вдивляючись. Ніхто не пройшов повз поки я там стояла. Її автор Жан-Жак Еннер. Назва картини - "Жінка, що стоїть" (Henner, Jean-Jacques. Standing Woman). Чимось вона вабить, здається аж в душу заглядає, але фотографії і навіть гарні репродукції цього не передають, щось губиться. Треба бачити саму картину.
Жан-Жак Еннер. "Жінка, що стоїть" (Henner, Jean-Jacques. Standing Woman)
Ще дуже міні сподобалась картина "Le Discret", художника Жозефа Дюкре (Joseph Ducreux, Le Discret). В нього інші картини теж "живі", наче і портрети, але з сюжетом і живими людьми.
"Le Discret", Жозеф Дюкре (Joseph Ducreux, Le Discret).
Щоб обійти усі зали, мабуть, треба цілий день, а якщо при цьому ще і зупинятись біля того що сподобалось, то й усі два. З іншого боку, в такі музеї можна кілька разів приходити й весь час буде як вперше:) Жаль тільки, що далекувато від нас Вашингтон.

Немає коментарів:

Дописати коментар