четвер, 10 серпня 2017 р.

Здібний учень. Стівен Кінг

"Здібний учень" - повість Стівена Кінга, яка увійшла до збірки "Чотири сезони", що побачила світ у 1982 році. Головний герой повісті - гордість школи, найздібніший учень у класі, спортсмен, творча людина і мрія усіх батьків. На перший погляд. Ну а на другий - за яскравою, блискучою обгорткою ховається справжнє чудовисько, жорстоке, підступне, брехливе.

Найбільшою пристрастю Тода Боудена, саме так звуть персонажа, є фашизм, і все найгірше що трапилось у часи правління нацистів у Німеччині: концтабори, тортури, експеременти над людьми... Саме завдяки цьому захопленню в одному зі своїх сусідів Тодд впізнає Курта Дуссандера - нациста, якому вдалось уникнути правосуддя і прожити все життя під чужим ім'ям і з чужою біографією.
Тодд починає шантажувати старого і вимагає, щоб той розказував йому про концтабори. Його захоплює влада над Дуссандером, але підліток забув з ким він зв'язався. Поступово два монстри стають взаємозалежними, вони тримають одне одного у пастці, отруюючи життя і психіку одне одного (яка і без того не дуже)
Чим мені завжди подобався Кінг, так це вмінням знайти все що є найгіршого в людях і показати це так, що усілякі вампіри, відьми, "чужі" і всі інші виглядають поруч з ними просто дитячим садочком. Хоча насправді так і є, люди людям заподіяли набагато більше лиха, ніж вовкулаки чи інші чудовиська.
Ну і на останок цікавий факт. Розповідаючи Тодду свою біографію, Дуссандер згадує історію одного банкіра, Енді Дюфрейна, якого посадили в в'язницю за вбивство жінки. Фанатам творчості Кінга ця історія і ім'я повинні здатись знайомими, бо Енді Дюфрейн це головний герой іншого твору майстра жахів «Ріта Гейворт і втеча з Шоушенка» От таке от "великоднє яйце"
Оцінка 8 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар