пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Оксворд Ліри(Lyra's Oxford) і Одного разу на Півночі(Once Upon a Time in the North). Філіп Пулман

"Оксворд Ліри"(Lyra's Oxford) і "Одного разу на Півночі"(Once Upon a Time in the North) - дві коротенькі книжки Філіпа Пулмана, тісно пов'язані з його трилогією "Темні матерії". Написані одним і тим же письменником про один і той же світ з одними й тими ж героями вони дуже різні.

"Оксфорд Ліри" - історія, про події які трапились з дівчинкою уже після її пригод з золотим компасом. Вже минуло два роки, Ліра трохи підросла, тепер їй п'ятнадцять, але вона зовсім не змінилась. Ліра і досі спішить на допомогу всім нещасним і ображеним, та вляпується в історії. Книжка дуже коротка і дуже дитяча. А ще якась трохи чи не дороблена чи не додумана, тому мені не дуже сподобалось. Оцінка 5 з 10.
"Одного разу на Півночі" повна протилежність "Оксфорду" - по-перше, події в ній розгортаються до історії описаної в "Темних матеріях", по-друге - як на мене, то оповідання для дорослих. В цій книжці ми дізнаємось про те як познайомились бойовий ведмідь Йорек Бернісо та мандрівник Лі Скорсбі. Лі тут зовсім молоденький, йому 24 роки й він щойно виграв свою повітряну кулю в покер. Він ще не дуже вміє нею управляти, але вже йому дуже подобається подорожувати світом, тож доля і вітер занесли його далеко на північ, на острів Нові Оденсе, де розгортається боротьба між нафтовим магнатом Ларсеном Манганізі і його приспішником, корумпованим кандидатом у мери міста Іван Поляковим, та ведмедями й простим людом.
Лі звичайно ж встає на сторону знедолених. Корупція, політика, стосунки між чоловіком та жінкою, незвичайна дружба між ведмедем та людиною, і, на завершення, класична перестрілка з вестерна. Пріквел вийшов таким же цікавим як і трилогія, було приємно і цікаво знову почитати про найяскравіших персонажів "Темних матерій".
Оцінка 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар