неділя, 11 грудня 2016 р.

Сомнамбула та автомобіль із шин у парку Хай-Лайн, Нью-Йорк

Парк Хай-Лайн в Нью-Йорку, крім того, що цікавий і гарний сам по собі, завжди радує новими скульптурами, стінописами та інсталяціями. Цього разу нами була помічена там машина з шин, та надзвичайно реалістичний снохода.
 "Розумне дерево", скульптор Нарі Вард. Парк Хай-Лайн, Нью-Йорк ("Smart Tree". Nari Ward. High Line Park, NYC)

На створення інсталяції "Розумне дерево"("Smart Tree") скульптора Нарі Вард (Nari Ward) надихнули дві речі - побудована біля парку Хай-Лайн автомобільна стоянка і спогад про те, як він відвідав батьківський будинок на Ямайці і побачив в дворі дві покинутих машини на яких почало рости дерево. В скульптурі він використав автомобільні шини та яблуню, таким чином він намагався сказати, що Хай-Лайн колись був однією з головних транспортних артерій міста, а тепер перетворився на парк.
Матеріали для своїх інсталяцій Нері Вард знаходить на вулицях міст де він живе. Своїми скульптурами він намагається привернути увагу до проблем сучасного суспільства: міграції, правосуддя, охорони здоров'я, змін у природі. Сам скульптор вважає, що чим абсурдніше буде його витвір, тим більше у ньому символізму і значення.
"Розумне дерево", скульптор Нарі Вард. Парк Хай-Лайн, Нью-Йорк ("Smart Tree". Nari Ward. High Line Park, NYC)
 Наступний мистецький об'єкт був створений Тоні Мателлі (Tony Matelli) і називається "Сомнамбула" (Sleepwalker). Надзвичайно реалістична постать чоловіка в трусах, з витягнутими вперед руками користується великою популярністю серед відвідувачів парку. Спочатку скульптуру встановили в кампусі одного з коледжів у Бостоні.
Тоні Мателлі. "Сомнамбула". Парк Хай-Лайн, Нью-Йорк (Sleepwalker. Tony Matelli. High Line Park, NYC)
Її поява викликала багато незадоволення. Скульптуру встановили вночі після завірюхи, з вікон гуртожитків здалеку вона здавалась занадто схожою на реальну людину (і зблизька теж), тож сомнамбула викликала нездоровий ажіотаж та дзвінки у службу 911. Також скульптура не надто подобалась людям, що не знали про її існування і повертались додому після заходу сонця(і їх, насправді, можна зрозуміти). Було створено петицію, зібрано підписи і "Сомнамбулу" перевезли у місто, яке нічим не здивуєш і яке ніколи не спить - Нью-Йорк. Тут вона прижилась і всім подобається:)

Немає коментарів:

Дописати коментар