неділю, 11 вересня 2016 р.

Військово-морська база Норфолк, Вірджинія (Naval Station Norfolk, VA)

Військово-морська база Норфолк - найбільша військово-морська база у світі. Шість кілометрів узбережжя та одинадцять кілометрів причалів й верф, 75 кораблів та 134 літаки, 14 причалів й 11 ангарів, будинки для офіцерів, казарми, кафе, ресторани та інші сервісні служби разом створюють ціле місто. Кожного дня з бази контролюють біля 3500 тисяч кораблів, і приблизно 275 польотів, відправляють і приймають 150 тисяч пасажирів та 264 тисячі тонн пошти та вантажів. І, звичайно, на базу є тури, правда з автобуса не дозволяють виходити, кажуть що як тільки станеш на землю - автоматично записуєшся до рядів військово-морського флоту США:) А ще просять який-небудь документ та пройти через рамку, як в аеропорту, що зрозуміло - військовий все-таки об'єкт. Крім того, ще дуже обмежені місця де можна фотографувати навіть з вікна автобусу. Тож мимо всіх вражаючих кораблів ми просто проїхали і подивились на них. Дозволили здалеку тільки цей свотографувати стоячи на останній сходинці відкритих дверей автобуса.
Військово-морська база Норфолк, Вірджинія (Naval Station Norfolk, VA)

У 1907 році на місці сучасного Норфолку проходила всесвітня виставка Джеймстаун, які так любили проводити в Америці на початку двадцятого століття. На неї були запрошені й високі військові чини, зокрема морські офіцери найвищих рангів, які помітили, що місце просто ідеальне для морської бази. Пропозиція купити ці землі та побудувати базу надійшла до конгресу США, але була відхилена. Та у 1917 році США приєднались до Першої Світової війни тож про Норфолк знову згадали, гроші знайшлись і було придбано 2 гектари землі та розпочато будівництво необхідних для функціонування військової бази споруд.
Військово-морська база Норфолк, Вірджинія (Naval Station Norfolk, VA)
Почали з тренувального центру для моряків, який відкрив свої двері для майбутніх морських вовків вже через 30 днів після початку будівництва. А через п'ять місяців на базі вже були будівля управління, ще один тренувальний центр, авіаційна база, госпіталь та станція для підводних човнів. У 1918 році на базі розміщувалось 34 тисячі військовослужбовців. База росла, копались канали для більших кораблів, активно будувались все нові й нові технічні споруди казарми для новобранців та кращі будинки для офіцерів.
Військово-морська база Норфолк, Вірджинія (Naval Station Norfolk, VA)
Після закінчення війни, як очікувалось кількість персоналу і швидкість розвитку бази зменшились, особливо у часи Великої депресії, в основному вона використовувалась для тренування.
Військово-морська база Норфолк, Вірджинія (Naval Station Norfolk, VA)
Наприкінці 30-х років ситуація у Європі почала загострюватись, тож Штати про всяк випадок вирішили підготуватись теж і згадали про Норфолк. У 1939 році туди повернувся Атлантичний флот та літаки, все помили, почистили, відновили запаси пального і зброї. Коли ж розпочалась Друга Світова Норфолк знову почав бурхливо розвиватись - нові землі, нові ангари, нове озброєння та значне зростання штату. У 1941 році на базі з'явились авіаносці й почала працювати програма з підготовки пілотів, пізніше тут також почали навчати механіків, радистів, та багатьох інших.
Після війни Норфолк продовжував працювати майже на повну потужність. Тут працювали ремонтні заводи, перевозились вантажі, продовжувала розвиватись авіація. Сповільнилось усе лише з закінченням Холодної війни, тож почали реорганізацію. Зокрема об'єднали в одну морську та авіаційні бази, які знаходились поруч, але підпорядковувались різним структурам, саме так Норфолк став найбільшою в світі військовою базою. Її розміри вражають - ціле окреме місто, зі своїми пожежними станціями, поліцією, госпіталем, широкими вулицями, величезними кораблями та літаками. Дуже нам сподобалось.

Немає коментарів:

Дописати коментар