неділю, 14 серпня 2016 р.

Острів проклятих, Денніс Ліхейн (Shutter Island, Dennis Lehane)

“Острів проклятих “- роман Денніса Ліхейна, який відомий більшості завдяки однойменному фільму з Леонардо Ді Капріо у головній ролі.
Роман був опублікований у 2003 році і відразу став популярним. Сам автор описував cвій твір як мікс творчості Бронте і фільмом жахів 1956 року "Вторгнення викрадачів тіл" (Invasion of the Body Snatchers). Фільму я не бачила тож не можу порівняти, а з творами Бронте таки щось є спільне.

Автор хотів поставити головного героя книги у ситуацію, коли всі засоби комунікації йому не доступні, тож дія проходить на острові під час шторму.
За сюжетом книги дія відбувається у 1954 році. Федеральний маршал Тедді Деніелс і його партнер Чак отримали нове завдання - розслідувати таємниче зникнення пацієнтки госпіталю для небезпечних божевільних Рейчел Соландо. Госпіталь знаходиться на віддаленому острові, потрапити на який можна лише скориставшись паромом, що ходить раз на кілька днів, та й то в гарну погоду. По їх прибуттю починається шторм, який обриває радіо і телефонний зв'язок з навколишнім світом. Головні герої залишаються один на один з природою, божевільними, лікарями та своїми думками.
Тедді і Чак знаходять і розгадують код, що залишила Рейчел і приходять до думки, що на острові повинно бути не 66 зазначиних у документах пацієнтів, а 67. Тедді вірить, що 67 паціент - вбивця його дружини.
Поступово Тедді починає вірити, що його накачують наркотиками і спеціально зводять з розуму, тому що на острові проводяться нелегальні експерименти над хворими. Реальність і вигадки переплутуються. Автор весь час примушує читача сумніватись у тому хто каже правду, хто бреше, кому можна довіряти, а хто просто божевільний. Також двозначне і закінчення роману - в яку версію реальності повірити - вибір тільки читача.
Правда після фільму я знала чого очікувати, тож це дещо змазало враження від книги. Слід зазначити, що в цьому рідкому випадку фільм майже точно повторює роман, ну може пару деталей відрізняються, так що у випадку "Острову проклятих" можна обрати для ознайомлення щось одне і нічого не втратити.
Оцінка 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар