неділю, 24 лютого 2019 р.

Лоуелл, Массачусетс: індустріальна революція та місце народження боротьби за права жінок.

Коли я жила в Нью-Хемпшері, я сто разів проїжджала повз місто Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts) і ніколи там не зупинялась. Один лише раз, після того як я вже переїхала до Нью-Джерсі, я відвідала Музей текстилю, розташований у цьому місті. Музей був дуже цікавий, але на жаль у 2016 він закрився. Та в Лоуеллі все одно, як виявилось, є що подивитись. Настільки багато, що ми плануємо туди ще влітку заїхати якось.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)

Місто було засноване у 1820 році саме для того, щоб воно стало центром текстильної промисловості. Місце для міста обрали біля порогів річки Меррімек(Merrimack), з планом використати силу води, для того щоб вона приводила у рух ткацькі верстати.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Засновники Лоуелла, працівники компанії Boston Manufacturing, Натан Епплтон(Nathan Appleton) і Патрік Трейсі Джексон(Patrick Tracy Jackson) назвали місто щоб вшанувати пам'ять їх лідера Франсіса Кабота Лоуелла (Francis Cabot Lowell).
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Саме завдяки Лоуеллу у США з'явилися ткацькі верстати. Британія в ті часи була лідером текстильної промисловості завдяки передовим технологіям, але вона не хотіла ділитись ними ні з ким, тож навіть існував закон, що забороняв експорт верстатів з країни. Лоуелл відвідав Британію у 1810 році з однією єдиною метою вивідати секрети. Він не робив спроб контрабандою вивезти верстат, чи вкрасти креслення, він просто запам'ятав конструкцію верстатів і по поверненню в США — побудував копію. В наші часи це називається промисловим шпіонажем. Лоуелл заснував Boston Manufacturing у 1813 році й побудував першу фабрику у Валтхем, Массаччусетс. На цій фабриці вперше використовувались механізовані верстати. Фабрика була настільки успішною, що скоро треба було відкривати нову, а потім ще одну, і ще одну. Для нової фабрики обрали місце біля водоспаду Потукет (Pawtucket Falls). Тут було побудовано канал і навколо нього, як гриби після дощу, стали виростати текстильні фабрики й фабрики з виготовлення пороху, використовуючи воду як головне джерело енергії.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Скоро каналу стало не вистачати, тому було побудовано ще кілька каналів, що дозволило додати ще більше фабрик, які потребували все більше і більше працівників. Лише за десять років кількість населення міста виросла в 7 разів, з двох половиною тисяч до 18 тисяч.
У 1850-х роках у Лоуеллі знаходився найбільший індустріальний комплекс у країні. На його текстильних фабриках працювали тисячі жінок та дівчат. Вони були дочками місцевих фермерів, віком від 15 до 35 років і складали приблизно три четверті робочої сили у місті.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Для них будували спеціальні гуртожитки біля фабрик, один з яких зараз перетворено на музей і ми мали змогу подивитись як їм жилось. Така концентрація жінок, що працюють, мала два побічних ефекти. По-перше, хоч платили жінкам удвічі менше ніж чоловікам, у них вперше в історії з'явилися власні гроші якими вони могли повністю розпоряджатись. Жінка вперше стала самостійною і економічно незалежною. По-друге, в Лоуелл виникла купа магазинів, орієнтованих на жіночу половину людства, тож це дало старт цілим великим галузям економіки.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Робота на фабриках була важкою, дванадцятигодинні зміни у вологому, повному пилу приміщенні, під голосне стукотіння верстатів, досить висока оплата за квартиру, відірваність від дому, але жінки могли тепер самі вирішувати де працювати, де жити і куди витрачати гроші. Саме в Лоуелл відбулись перші очолені й організовані жінками страйки за кращі умови роботи та однакову з чоловіками оплату праці(проблема яка не вирішена і 150 років потому). Тут була створена перша жіноча профспілка, тут жінки почали випускати газету орієнтовану на жінок, тут зародився фемінізм.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Та і на цьому вплив Лоуелл на те, як виглядає сучасна Америка не закінчився. Власники фабрик завжди шукали дешевшу робочу силу, і вони знайшли її, серед іммігрантів. Ірландці, які тисячами тікали від голоду, німці, французькі канадці, греки, португальці, литовці та шведи, євреї та поляки — всі вони жили поруч, на сусідніх вулицях. І хоч часто між різними етнічними групами виникали суперечки, все ж таки Лоуелл став одним з перших міст де всі нації змішувались і переймали одне в одного культуру та звичаї, формуючи теперішнього "американця". Нам же на згадку про ті часи дістались грецькі, португальські, ірландські ресторани. 
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Але на зміну зростанню завжди приходить спад, і з появою парових двигунів, стало можливо розміщати фабрики не біля річок, а де це було доцільно. Текстильне виробництво поступово почало перебиратись на південь — ближче до місць де вирощували бавовну. Це почало відбуватись у 1920-х роках. Потім почалась Велика Депресія, тут і пояснювати нічого не треба. Місто трохи ожило завдяки Другій Світовій війні - тут виробляли форму, парашути та інший текстиль для військових потреб. Війна закінчилась і фабрики знову почали закриватись. В 60-х роках промисловість у місті майже вмерла.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Але вже через пару десятиріч місто знову почало відроджуватись — його центр було перетворено на історичний парк, який містить тур фабрикою Бутта (Boott Mills), тури по каналах, виставку про жінок, які працювали на фабриках і багато чого іншого. Фабрики почали перетворювати на квартири, організовувати різноманітні фестивалі й так далі.
В 90-роках Лоуелл став відомим як одне з найбільш кримінальних міст у країні, центром торгівлі наркотиками й осередком бандитизму. Не знаю як, але поліції міста вдалось справитись з цим, мабуть, можна коли хочеш, і зараз Лоуелл є безпечнішим ніж Бостон. Не знаю як там на околицях, але в центрі місто виглядає гарно.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)

Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Найбільше вражень у нас залишилось від відвідин фабрики Бутта. По-перше, її будівлі дуже гарні і реставровані, в них зараз знаходяться досить дорогі квартири. 
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
По-друге, ми взагалі не очікували, що замість стандартного музею і мертвих верстатів потрапимо в цех, де хоч і не всі, але деякі машини працюють і тчуть полотно. Це було дуже круто. Вироблені на цих верстатах рушники можна навіть придбати у магазинчику при музеї. 
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
Навіть невелика кількість верстатів створює дуже багато шуму, на вході до музею навіть видають вушні затички. Ми відмовились — хотілось не тільки бачити, а й чути. Не знаю як ті дівчата у позаминулому сторіччі проводили по дванадцять годин серед цього шуму. А було ж ще голосніше — всі верстати працювали. На другому поверсі фабрики-музею під ногами усе двигтить, тож якщо там раніше теж хтось працював, то вони мали подвійну насолоду, шум від верстатів і підлогу яка ходить ходуном.
Лоуелл, Массачусетс (Lowell, Massachusetts)
І музеї і місто нам дуже сподобались. Плануємо навідатись туди ще влітку, щоб пройтись стежками біля каналів, та проїхатись каналами на човниках. Там ще є музей стьобаних ковдр (квілтів) на який у нас не вистачило часу та пару інших музеїв. Тож навіть під час наступного візиту нам буде чим зайнятись.

Немає коментарів:

Дописати коментар