четвер, 20 грудня 2018 р.

Сторонній. Стівен Кінг

Радійте всі поціновувачі творчості Кінга та всі, хто дуже засмутився, коли дочитали останню книгу трилогії про Біла Ходжеса - новий роман короля жахів Стівена Кінга "Сторонній", що побачив світ у травні 2018 року вам точно сподобається. 
Сторонній. Стівен Кінг
Я прочитала його лише нещодавно і дуже-дуже швидко, бо не могла зупинитись, так було цікаво. Єдине що треба зазначити, що читач не знайде в романі аж нічого нового - автор використав свої найкращі перевірені літературні прийоми, стандартні типажі головних героїв, та перевірену і випробувану роками сюжетну лінію. В результаті "Сторонній" є дуже типовим кінговським романом.
Починається все з жорстокого вбивства маленького хлопчика (знайомо, правда?), яке сталось у маленькому містечку в ... Оклахомі (Кінг переніс місце подій з Нової Англії на Середній захід, але це мало що змінило в розповіді). За розслідування береться детектив Ральф Андерсон, який ну дуже схожий на Білла Ходжеса, головного героя книг "Що впало, те пропало", "Містер Мерседес" та "Кінець зміни".
Андерсон швидко знаходить вбивцю, на якого вказують усі прямі й непрямі докази, більш того є багато свідків, які бачили злочинця разом з жертвою безпосередньо перед вбивством. Монстром у людській подобі виявився Террі Майтленд - тренер, вчитель англійської мови, вірний чоловік і батько двох дівчат. Показовий громадянин, якого поважало все місто. Не зважаючи на неспростовні докази Террі стверджує, що він невинен. Андерсон починає сумніватись і, як виявилось, не дарма. У Террі є неспростовне алібі і ще сотні свідків, які бачили його далеко від місця злочину. Він просто фізично не міг нікого вбити в той день, бо це не можливо, щоб людина знаходилась у двох місцях одразу. Чим далі тим все стає заплутанішим, в справі аж занадто багато неспростовних фактів, які суперечать одне одному.
Андерсон так кілька його друзів (серед яких ми зустрінемо старих знайомих, кого саме не буду казати, щоб не спойлити) починають неофіційне розслідування, яке врешті-решт приводить їх у закинуту печеру неподалік мексиканського кордону. Там вони нарешті дізнаються правду. 
Книга мені сподобалась. Попри повну відсутність оригінальності, можливо навіть завдяки цьому. "Сторонній" - це книжка, під час якої складається відчуття, що ти її вже читав, але повністю забув, про що ж вона саме. Єдине, що пам'ятаєш, що вона тобі сподобалась.
Оцінка - 7 з 10-ти. Не рекомендую всім кому хочеться чогось новенького, рекомендую всім, кому хочеться старого давно знайомого доброго Кінга.



Немає коментарів:

Дописати коментар