четвер, 6 липня 2017 р.

Століття Якова. Володимир Лис

Століття Якова - роман українського письменника Володимира Лиса, з жанром якого важко визначитись.
Століття Якова. Володимир Лис

Головний герой роману, житель українського Полісся, Яків прожив довге і цікаве життя. Наближається його сотий день народження, і, в очікуванні цієї події, Яків поринає у спогади. В його житті було два кохання, до сусідки Уляни, дочки місцевого багатія, та до польської шляхтянки Зосі. Саме навколо цих любовних історій і закручено сюжетну лінію, тож, на перший погляд, "Століття Якова" це книжка в першу чергу про кохання. З іншого боку, за час свого життя Яків пожив у п'яти державах, в Російській імперії, УНР, Польщі, Німеччині, СРСР та, врешті-решт, в Україні. Майже всі ці зміни супроводжувались війнами, кров'ю, та понівеченими життями. Тож "Століття Якова" - це історичний роман.
Події в романі охоплюють усе двадцяте сторіччя, які для українського народу були надзвичайно важкими. Особисті трагедії і трагедії національні, любовні розчарування і зміни державних устроїв, війни і кохання так тісно переплелись у сюжеті, що відділити одне від одного їх неможливо.
Книжка сумна, як майже вся українська література, але дуже цікава. Окремо слід зазначити західнополіський діалект, який і досі вживається у тій місцевості. Він додав роману колориту і правдоподібності, при цьому читати було не складно, що свідчить про майстерність автора.
Роман мені сподобався. Він добре передав історичну атмосферу і жахіття війни, польсько-української різанини, визвольної боротьби, розкуркулювання та інших катастроф двадцятого сторіччя при цьому залишаючись історією кохання.
Оцінка 8 з 10.


Немає коментарів:

Дописати коментар