середу, 19 липня 2017 р.

Дим і дзеркала. Ніл Гейман

"Дим і дзеркала" на диво хороша збірка розповідей Ніла Геймана. Зазвичай, я не дуже люблю збірки, бо в них часто на одну річ варту уваги приходиться, як мінімум одна така собі. Тут же автор і укладачі перевершили себе - кожна розповідь цікава.

Дим і дзеркала раніше використовували фокусники, щоб примусити глядачів повірити в ілюзію, обманути очі, показавши їм криве зображення, а не реальність...Чи навпаки - правду? Хтозна.
Хоч сподобались мені майже всі твори, які увійшли до збірки, зупинюсь на тих що найбільше запам'ятались
"Подарунок на весілля". Розбираючи весільні подарунки молодята знайшли серед них рукопис-розповідь про їхнє життя...Точніше про те, яким би воно могло бути.
"Лицарство" - одна з моїх найулюбленіших розповідей не тільки в цій збірці, не тільки у Геймана, а і взагалі. Це історія про Священний Грааль і про британську леді, місіс Уітакер, яка знайшла його в секонд-хенді. Історія повна маленьких деталей, сарказму, абсурду, вільного прочитання відомої легенди й гумору.
"Зміни" - цікавий погляд на гендерні проблеми. Чи погодились би ви випити пігулку яка лічить будь-яку, навіть смертельну хворобу, за умови що побічним ефектом від неї є зміна статі?
"Оптом - дешевше". Історія про Пітера Пінтера, чоловіка який щойно дізнався, що його наречена йому зраджує, тож вирішив знайти найманого вбивцю. Вбивцю, точніше цілу компанію, що займається вбивствами на замовлення, він знайшов швидко, але виявилось, що при оптових закупівлях вбивства теж дешевші, а кому хочеться упускати вигоду?
"Смак" - еротична розповідь від майстра фентезі. Дуже цікаво, дуже незвично і дуже відверто.
"Сніг, скло, яблука" - казка про Білосніжку розказана з іншої точки зору.
"Ціна" - для тих, хто любить котів і вважає, що вони не просто так з нами живуть.
Ще до збірки увійшли кілька віршів Геймана, різдвяна історія довжиною всього сто слів, але дуже разючих, та багато інших цікавих розповідей. Оцінка 9 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар