вівторок, 21 березня 2017 р.

Меч призначення. Анджей Сапковський

"Меч призначення" - друга книга з циклу "Відьмак". Вона теж складається з окремих оповідань, але вони більш пов'язані між собою ніж оповідання першої збірки. Деякі моменти з них будуть незрозумілими, якщо читати їх окремо.
Саме у другій книзі Відьмак вперше знайомиться з Цірі, з'ясовує чи правда призначення існує, ігнорує його та намагається від нього втекти.

У другій книзі ми ще більше занурюємося у дивний світ, де люди роблять все, щоб винищити представників давніх рас, які в свою чергу не хочуть відступати й активно вбивають людей. У свою чергу, люди не можуть мирно співіснувати не тільки з різноманітними істотами, а й одне з одним. Небажання йти на найменші компроміси, зло, ненависть та інтриги врешті-решт призводять до початку великої війни, що розв'язав нільфгардський король.
Книжка складається з шести оповідань: "Межа можливого", "Уламок льоду", "Вічний вогонь"
"Трохи жертовності", "Меч Призначення" і "Дещо більше".
"Межа можливого" — перше оповідання з циклу «Меч призначення» Анджея Сапковського розповідає про зустрічі Ґеральта з Золотим Драконом, в існування якого ніхто не вірив. Це оповідання мені сподобалось найбільше.
"Уламок льоду" - оповідання, яке мені не сподобалось. В 17 років його було читати набагато цікавіше, не люблю коли у фентезі аж занадто багато любові, а це оповідання - саме цей випадок.
"Вічний вогонь" - Геральт і його давній друг Любисток, відомий своєю любов'ю до жіночої статі й вмінням вляпатись у пригоди, зустрічаються з доплером на ім'я Дуду. Цікаве і смішне оповідання.
"Трохи жертовності" - знову ж таки любовна історія, в якій стосунки виходять на перше місце. Чи зможуть бути разом сирена і князь, чи пожертвує хтось з них усім, що має, своєю суттю, заради когось іншого? Чи зможе Відьмак забути про Йеніфер та почати нові стосунки з вродливою поетесою?
"Меч Призначення" - оповідання, що дало назву збірці, саме в ньому Геральт вперше зустрічає Цірі, але вирішує що призначення це вигадка і його можна проігнорувати. Цірі ж взнає, що це вона дитя-несподіванка, доля якого пов'язана з Відьмаком, і усіма силами намагається залишитись з ним.
"Дещо більше" - останнє оповідання збірки, в якому призначення доводить, що від нього не втечеш, навіть якщо дуже намагатись.
Збірка мені сподобалась, хоч і трохи менше ніж коли я читала її вперше. Оцінка 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар