понеділок, 18 травня 2015 р.

Фрікономіка, Суперфрікономіка, Думай, як фрік (Freakonomics, SuperFreakonomics, Think Like a Freak by Steven D. Levitt and Stephen J. Dubner)

Цикл книжок з "фрікономіки" скоріш за все не допоможе комусь розбагатіти, краще керувати своїми фінансами чи бізнесом, але точно змусить глянути на світ трохи по іншому. Всього автори - Стівен Левітт та Стівен Дабнер (Steven D. Levitt та Stephen J. Dubner)-написали три книги "Фрікономіка", "Супер Фрікономіка" і "Думай як фрік".


Перша і третя книги  "Фрікономіка" і "Думай як “фрік”" мають багато схожих частин, точніше багато схожих прикладів. Я б сказала, що вони різні варіації однієї і тієї ж книги, до того ж у "Фрікономіка" краще викладено матеріал. Але так сталось, що першою мені під руки потрапила саме "Думай як фрік" а вже потім "Фрікономіка". Одну з них можна точно пропустити), і я раджу пропускати "Думай, як “фрік”"
Всі три книги - збірки різних історій з життя з економічним підтекстом. Деякі критики схиляються до того, що книжки справді по соціології, а не по економіці. Але вони дуже захоплюючі, наприклад, з них можна дізнатись що спільного у борців сумо і продавців булочок в окрузі Коламбія, як можна перемогти Ку Клус Клан за допомогою дітей, і чи так вже вигідно торгувати наркотиками. Весь матеріал представлений невигаданими (як наполягають автори) історіями з життя. Бо історії це те, що найкраще запам’ятовується, зауважують автори і тут же наводять приклад. Згадайте всі 10 заповідей з біблії? Скільки раз ми їх чули і бачили, багато... але більшість людей з ходу може згадати тільки три. А до чого тут історії, а до того, що історії з Біблії в цілому люди пам'ятають набагато краще, тут і Каїн і Авель, і Моїсей, і Таємна вечеря...Згадавши якусь з цих історій, можна провести аналогію, і не вчинити яку небудь дурницю у житті..тож автори "фрікономік" і розказують історії одну за одною:)
У "Суперфрікономіці" обговорюються більш серйозні питання, такі як глобальне потепління, проституція та міжнародний тероризм, але знову ж таки - все це розглядається з дуже незвичайної точки зору. Що б людина не робила - вона має на меті отримати нагороду. Але нагорода ця може бути дуже різною і дуже не очевидною. Як не очевидними можуть бути паралелі між сутенерами та ріелторами, місяцем народження дитини та її успіхами у футболі. І ці успіхи у футболі аж ніяк не пов’язані з гороскопами і так далі (хоча можна було б зробити і такий висновок).
Остання частина “Суперфрікономіки” присвячена глобальному потеплінню і управлінню кліматом в цілому, розглянуті і багатомільярдні спроби керівництв різних держав вирішити цю проблему, і намагання пересічних громадян зробити свій внесок (автори книги радять не пересідати на електричні машини, а відмовлятись від яловичини, або робити і те і інше:))
Загалом - дуже цікаво. Сукупна оцінка всіх трьох книг - 8 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар