неділю, 18 березня 2018 р.

Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)

В це місто нас доля занесла абсолютно випадково. Не планували взагалі. Та потрапивши туди довго курсували вулицями, настільки воно нам сподобалось. Кехоз, Нью-Йорк наче зійшло зі сторінок підручника з історії, частини в якій йдеться про індустріальну революцію: червона цегла, фабрики, особняки в центрі міста. Кехоз зараз переживає не найкращі часи, і це видно, тож все це трохи занедбане, закинуте і дуже прикольне
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)

Рідкі туристи заскакують у місто завдяки гарному, хоч і невисокому водоспаду з однойменною назвою, який часто порівнюють з Ніагарою. Індіанці Мохоки, які заселяли ці місця до приходу європейців називали водоспади Га-ха-оз(Ga-ho'n'-yoos), що значить "місце, де падає каное". Висота водоспаду лише 28 метрів, а ширина 305. Влітку він майже пересихає, бо більша частина води йде на дамбу, ще частка на питну воду. Туристичної індустрії біля водоспаду немає зовсім. Маленький парк з якого можна помилуватись ним, от і все.
Водоспад Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes Falls, NY)
Дамба, теж невелика, але теж гарна, була побудована у 1831 році.
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
Навкруги неї відразу виросло багато текстильних фабрик. Фабрика Хармоні Міллс(Harmony Mills) швидко стала основним і найбільшим виробником бавовни в країні та найбільшим комплексом з виробництва бавовни у світі. Місто процвітало. У всіх була робота, відкривались нові фабрики, будувались маєтки...
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
Цікавий факт, що коли будували один з корпусів фабрики знайшли дуже добре збережений скелет мастодонта. Довгий час цей скелет стояв в холі музею штату Нью-Йорк, пізніше його перенесли трохи далі від вікон, у приміщення з контрольованою вологістю і температурою, щоб зберегти мастодонта для наступних поколінь.
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
У 2005 році корпуса фабрики Хармоні Хіллс було перетворено на шикарні квартири, які здаються. Не знаю, правда, чи знімає їх там хтось. Ціна квартири у комплексі починається з 1200 доларів у місяць, а середній заробіток жителя Кехос біля тридцяти тисяч на рік, тож не впевнена, що квартири мають попит. Хіба що люди з Олбані там живуть, ну і середня зарплата теж не найкращий показник. Кращим показником є будинки і те, як виглядають люди на вулиці. Ні те ні інше не викликало думки, що тут є нагальна потреба у дорогих квартирах
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
Під час Великої Депресії фабрики позакривались, а керівники міста вирішили що водоспад не вартий того, щоб робити з них туристичну принаду, а вирішили "здавати" його в арену компаніям що виробляли електроенергію. Чому вони так вирішили ніхто не знає, бо водоспад гарний, але судячи з усього уряд міста туризм недолюблює ("нема чого тут шастати", мабуть, написано першим пунктом передвиборчої кампанії усіх кандидатів на будь-яку посаду у місті)
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
А не розвити у такому місці туризм мені здається просто злочином. Крім гарної природи тут ще така гарна архітектура. Фільми про індустріальну революцію можна знімати без декорації, мало де можна таке побачити.
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
На жаль у листопаді 2017 половина центру міста була знищена у страшній пожежі. Три квартали згоріли вщент. Не знаю чи тепер у Кехоз взагалі є якесь майбутнє, бо туристів там і так не було, виробництво давно пішло, і робота там навряд чи з'явиться. Одного водоспаду явно для створення туристичної мекки недостатньо. А жаль. Місто пречудове.
Кехоз, Нью-Йорк (Cohoes, NY)
Ми довго кружляли його вуличками, милуючись архітектурою та уявляючи собі, яким Кехоз було у часи розквіту, і яким воно могло б стати, аби його доля склалася по іншому.

1 коментар:

  1. Nice synopsis of the city of Cohoes. One thing to note is that due to the renovation and repurposing of the Harmony Mills Factories, the population of Cohoes grew quite substantially. It is sad that several historic buildings are falling into disrepair.

    ВідповістиВидалити