пʼятницю, 23 червня 2017 р.

Оповідання. Агата Крісті

Навіть у майстрів слова бувають відверто невдалі речі. Я спочатку так зраділа коли знайшла аж два оповідання Агати Крісті, які я раніше не читала. А як прочитала, зрозуміла чого вони мені раніше не потрапили на очі, їх, мабуть, тільки у повних зібраннях творів та у збірках для фанатів, яким все одно, аби тільки Крісті, друкували. Річ у тому, що оповідання відверто погані.

Перша розповідь - "Побачення зі смертю" чи "Зустріч зі смертю" у іншому перекладі. У ній ми зустрічаємось з Еркюлем Пуаро, який цього разу розв'язує загадку таємничого вбивства під час відпустки у Єрусалимі. Вбито Місіс Бойтон, деспотичну, неприємну, егоїстичну даму, що мучила всю свою сім'ю. Коло підозрюваних дуже обмежене - вбивця явно хтось з родини. Хто саме відважився на таких радикальний крок невідомо і здається неможливо взнати, та тут на сцену виходить Пуаро. За допомогою лише свого мозку і розмов з учасниками подій він швидко знаходить вбивцю. Та вся історія "шита білими нитками", висновки притягнуті до неї за вуха, а персонажі настільки шаблонні, наскільки це можливо. Оцінка 2 з 10.
Друге оповідання, "Гончак смерті", це взагалі щось дивне. Якась повна маячня.
Видно Агата Крісті в якийсь момент вирішила написати що-небудь у жанрі горор. Сказано - зроблено, але краще б не було. За сюжетом якась черниця марила після жахіть війни страшними собаками, а поганий доктор-психіатр, щось з нею і собаками хотів зробити. Навіть важко таке оцінювати. Хоча можливо дев'яносто років тому такі оповідання могли когось налякати. У нас же час, коли всі до всього звикли, читати варто лише з цікавості чи з любові до автора. Оцінювати не буду.
Лише останнє оповідання виявилось цікавим - "Двадцять чотири чорниці".
Наш старий знайомий Пуаро не може розслабитись навіть під час вечері зі своїм другом Генрі. Уважний Пуаро зацікавився чоловіком похилого віку, який раптом відмовився від своїх звичок і замовив зовсім інший набір страв ніж звичайно. Дрібниця, на перший погляд, та коли Пуаро дізнається про раптову смерть дідка, він розуміє, що щось в цьому не так... Оцінка 6 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар