пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

MiжСвіт (InterWorld, Neil Gaiman and Michael Reaves)

"МіжСвіт"(InterWorld) - це трилогія написана моїм улюбленцем Нілом Гейманом (Neil Gaiman) і Майклом Рівзом (Michael Reaves). У трилогію входять книги "МіжСвіт"(InterWorld), "Срібна мрія"("The Silver Dream"), і "Колесо Вічності "("Eternity's Wheel"). Поки я прочитала тільки перші дві, третя вийшла у цьому році і її в бібліотеці ще немає. А трилогія захопила мене не настільки щоб я побігла в магазин купляти книжку.

Жанр трилогії - підліткове фентезі. Головний герой, Джоі Харкер, разом з втіленнями самого себе з різних паралельних світів, намагається стримати баланс між силами магії (Хексами) і науки (Байнарі), які ведуть давню боротьбу за панування над всіма світами. Така собі спроба об'єднати жанри фентезі й наукової фантастики.
Джоі - пересічний учень старших класів, нічим особливим серед своїх однолітків не виділявся, крім однієї вади - він міг загубитись навіть у себе вдома. Одного разу, під час виконання домашньої роботи, він загубився в своєму місті, і загубився так, що потрапив у іншу, паралельну реальність. В ній все було майже так само, крім того, що у його батьків замість Джоі була донька Джозефіна...
Згодом Джоі дізнався, що він може подорожувати між світами, і що в нього є справжній талант, він легко може подорожувати між світами, точно знаючи дорогу. "Ті, що ходять" - так називаються люди зі здібностями як у Джоі, створили організацію МіжСвіт, мета якої тримати всі світи у балансі. У першій книзі, за стандартами жанру, Джоі навчається у школі, де його недолюблюють, заводить перших друзів, і перемагає ватажка магів Лорда Догнайфа(Dogknife).
У другій книзі серії до авторів додається Меллорі Рівз(Mallory Reaves), а до сил які намагаються захопити всі світи додається ще одна, набагато могутніша ніж Хекси й Байнарі разом. Також у Джоі виникають перші почуття до таємничої агенту Часу - Акейши Джонс(Acacia Jones)
Обидві книги добре написані, з продуманим, досить сюжетом, що захоплює, і "живими" героями, але... це все ж таки підліткове фентезі, яке, на відміну від багатьох інших книг Геймана, саме на підлітків і розраховано. Це, а також те, що Геймановського стилю в книгах нема. Він в основному придумував сюжет, а Майкл і Меллорі Рівз писали.
Тому обидві книжки для мене потрапили в категорію "на один раз", хоча вони й непогані, була б я років на 20 молодшою, мабуть, би поставила б кращу оцінку.
6 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар