неділю, 23 вересня 2018 р.

Таємнича вежа і секретний сад - Маєток Кроссів, Бернадсвілль, Нью-Джерсі (Cross Estate, Bernardsville, NJ)

Одного вечора нам дуже хотілось подихати свіжим повітрям у якому-небудь парку, вже було пізно, тож парк повинен був бути поруч і відчиненим. А ще хотілось би чогось новенького :) Виявилось, що у Національному Історичному парку Моррістаун поблизу є ще неходжені доріжки, а точніше невеликий ботанічний сад, тож ми майнули туди. Приїхали. Тиша навколо і ліс, в глибину якого веде дуже вузенька доріжка... Ботанічним, чи будь-яким садом це не виглядало. Ми так просто не здаємось тож пішли його шукати, аж тут... поміж високих дерев ми помітили вежу. Справжню середньовічну вежу серед тихого Нью-Джерсійського лісу.
Виявилось що це водонапірна вежа побудована на початку двадцятого сторіччя. Саме тоді містер і місіс Джон Андерсон Бенсел(John Anderson Bensel) купили сто двадцять гектарів землі й почали будувати тут маєток, який вони назвали "Ферма Королеви Анни". Вони побудували великий кам'яний будинок, багато різноманітних допоміжних споруд і п'ятиповерхову водонапірну башту. Башта була центром уваги, тому що вона була найвищою спорудою навкруги, тож її не тільки зробили гарною, а ще й облаштували на ній оглядові майданчики, щоб можна було милуватись пейзажами. На жаль, до нашого часу балкони не дожили, та і якби навіть дожили - башта щільно оточена деревами однакової з нею висоти.
Бензел, власник маєтку, був інженером і архітектором, він працював на Пенсильванську залізну дорогу, на Філадельфійський департамент водопостачання і врешті-решт став головним інженером Управління доками Нью-Йорку, він розробив дизайн двох Нью-йоркських поромів, доків у Брукліні та багатьох інших проектів, які так чи інакше стосувались води. Коли сім'я Бензела перебралась до Нью-Джерсі він використав всі свої знання і досвід щоб будинок який налічував 23 кімнати ніколи не знав проблем з проточною водою. Двигун накачував воду у башту, а та у свою чергу забезпечувала будинок водою.
Башта побудована з граніту, і колись будинок і башта були в одному стилі, але будинок перебудовували й перероблювали, тож зараз вони не виглядають схожими.
У 1929 році маєток купили Редмонд і Джурлія Апплетон Невболд Кросс і саме під цією назвою він зараз відомий. Поруч з вежею знаходиться ще малесенький ботанічний сад, яким опікувалась Джулія Кросс. Вона разом з Клоренс Фовлер (Clarence Fowler) ландшафтним дизайнером зібрали велику колекцію рослин.
Після смерті місіс Кросс і сад і маєток був трохи закинутий. Сад поступово перетворювався на ліс, доріжки заростали бур'янами, колекція рослин майже була знищена. В 1977 році волонтери вирішили, що це не діло і почали його відновлення.
Після років важкої роботи та передання його на баланс Національних парків сад виглядає як ілюстрації до якої-небудь книжки. Ми там були одні - навколо була тиша, тож відчувалось наче ми десь далеко-далеко. Нам дуже сподобалось, ми очікували побачити стандартний парк - а тут таке казкове місце.

Немає коментарів:

Дописати коментар