неділя, 7 травня 2017 р.

Міссула, Монтана (Missoula, Montana)

Міссула - невелике місто в Монтані, яке було дуже зручним для того щоб в ньому розпочати й закінчити нашу подорож. Туди літає багато літаків, там перетинаються дороги, а саме місто дуже симпатичне, тож нам воно дуже підходило як точка старту. Вже пізніше ми дізнались, що Міссулу називають "центром п'яти долин", завдяки тому, що до неї є вихід з кожної долини сформованої горами навколо. До речі, летіти через ці гори на маленькому літачку було не дуже прикольно.
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)

Долина що знаходиться зі східного боку міста, дала йому першу назву Хеллгейт Трейдінг Пост(Hellgate Trading Post), що у вільному перекладі значить "Торговий пост "Пекельні ворота"". Річ у тому, що долина ця дуже вузька, тож в ній було зручно нападати на торговців та мандрівників, які прямували до міста. Подейкують, що у долині й досі можна знайти багато кісток, стільки там людей було вбито.
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
Пізніше місто перенесли на 8 кілометрів на схід та назвали Міссула Міллс, згодом скоротивши до Міссула. "Міссула" ж на мові салішів, що заселяли тутешні землі до приходу європейців, приблизно означає"місце, де замерзла вода".
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
У 1877 тут побудували форт для захисту жителів, що сприяло зростанню економіки, а згодом сюди провели залізну дорогу, що відразу зробило Міссулу одним із центральних міст регіону. Основною індустрією довгий час була лісозаготівля, яка зійшла нанівець у 1990-х роках.
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
Ще у 1893 році у Міссулі відкрили перший університет у штаті Монтана, який продовжує функціонувати і зараз, тому у місті багато студентів та молоді.
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
Можливо саме це сприяло тому, що місто відоме великою кількістю броварень. Навіть кажуть (на монтанських сайтах), що Монтана почесно займає друге місце у США по якості місцевого пива, хоча хто займає перше місце, і хто місця роздавав - невідомо.
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
У місті багато вуличного мистецтва, та найбільше виділяється з усього скульптура кота "Cattin", чесно кажучи не знаю, як це перекласти, можливо "котяцництво"...
Котячество. Майк Холлерн. Міссула, Монтана ("Cattin", Mike Hollern. Missoula, Montana)
Створив її скульптор Майк Холлерн(Mike Hollern) у 1992 році. П'ятиметровий кіт, що важить півтори тонни розлігся у самому центрі міста і став причиною постійних суперечок. Кіт нікого не залишає байдужим навіть двадцять п'ять років потому, деякі вважають його гарним і милим, інші ж вважають, що кіт виглядає наче його вантажівка переїхала. Саме друге ствердження дало скульптурі її неофіційне ім'я - "Розчавлений кіт". Як на мене, то скульптура прикольна, і більш ніде схожих немає, це вам не типовий дядько на коні, чи дядько у формі, а щось що запам'ятовується і з чого можна завжди почати розмову:)
Міссула, Монтана (Missoula, Montana)
У Міссулі у нас було мало часу, тож ми обмежились лише короткою прогулянкою по центру міста, а наступного ранку вилетіли додому.
На цьому мої розповіді про поїздку до Монтани завершені:) А всі пости про цей мальовничий штат можна почитати натиснувши тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар