пʼятницю, 15 липня 2016 р.

З холодним серцем, Трумен Капоте (In Cold Blood, Truman Capote)

В один момент я подумала, що мабуть це буде одна з небагатьох недочитаних мною книжок. Проблема була не в тому, що нецікаво, а в тому, що книга основана на реальних подіях - вбивству сім'ї Клаттерів(Clutter), що сталось у 1959 році у тихому провінційному місті Холкомб, Канзас. Знаючи, що цей все це опис реальних подій, а не результат хворої фантазії автора, було дуже страшно читати.


15-го листопада  1959 року Річард Хікок і Перрі Сміт прийшли до будинку Клаттерів з метою порграбування. Після того, як їм не вдалось знайти гроші вони холоднокровно застрелили Герберта Клаттера, його дружину Бонні та двох дітей, шістнадцятерічну Ненсі та пятнадцятирічного Кеньона. Вбивць знайшли через шість тижнів після скоєння злочіну. Суд був швидким і простим, вирок - сметрна кара.
Трумен Капоте взнав про цей жахливий злочин ще до того, як він був розкритий. Він вирішив написати про нього документальну книгу і, прихопивши з собою свою відому подругу Гарпер Лі, вирушив до Канзасу. Разом письменники взяли інтерв'ю у місцевих жителів, поліцейських, що розслідували справу, та, врешті врешт, у вбивць, після їх затримання. Труман зібрав 8000 сторінок матеріалів, на обробку яких та написання книги він витратив більше шести років.
Книга водночас стала дуже популярною. Деякі критики навіть вважають Капоте засновником жанру "Реальний детектив". Хоча книжки в такому стилі публікувались і до цього, Капоте зумів вивести його на новий рівень. Дуже детальний опис вбивства, слідчення, повний психологічний портрет жертв і вбивць, опис їх життя та дивних стосунків, що склались між Хіккоком і Смітом - все це вдалось передати автору і в одночас зробити книгу цікавою.
"З холодним сердцем" зробила Капоте популярним, хоча багато критиків зауважували, що Капоте змінив деякі факти щоб вони краще вписувались в історію, додумав багато діалогів і додав сцени яких не було насправді. На мою думку, це тільки додало трагічності і зробило і без того жахливу ситуацією ще більш страшною. Вартість життя чотирьох чоловік склала менше 50 долларів. Роздуми вбивць і те настільки їм легко було скоїти злочин, те що їх не дуже мучила совість, те, що такі люди ходять по землі поруч з нами, лякає більше ніж найстрашніші мостри.
Книга мене вразила і сподобалась, але я не впевнена, що я раджу її почитати. Я потім боялась ночами.
Оцінка - 7 з 10.









Немає коментарів:

Дописати коментар