пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Жорстокі Дива, Орзон Скот Кард (Cruel Miracles by Orson Scott Card)


Жорстокі Дива -  збірник розповідей Орзона Скота Карта, автора Гри Ендера та Загублених Воріт. Розповіді цікаві, але назва збірки дуже точно відображає суть книги - історії безрадісні і жорстокі. 
Починається книга з досить затягнутої і нецікавої передмови, чому письменники-фантасти, це останні люди на землі, які пишуть хорошу релігійну літературу. Передмову можна сміло пропускати. Так само як і післямову, в якійсь з невідомих мені причин письменник ще раз стисло викладає змін всіх оповідань, що увійшли в збірку


Перша розповідь "Смертні боги" (Mortal gods), одна з найкращих. На землю прилетіли інопланетяни. Вони не стали винищувати людство, вони не привезли якихось надзвичайних технологій. Вони просто побудували храми, дуже гарні, і стали молитись. Головний герой книжки вирішив з'ясувати кому, або чому вони поклоняються. Відповідь виявилась досить неочікуваною.
"Зберегти Грейс" (Saving Grace) - друге оповідання збірки, найсумніше. Фальшиві релігійні цілителі дурять маленькому хлопчику голову так, що він вирішив понівечити себе, але у якості компенсації за каліцтво йому дістався справжній дар цілителя... 
"Око за око" (Eye for Eye) - що б ви робили, якби ви мали дар однією лише думкою знищити всіх своїх ворогів? наслати на них тяжку хворобу та муки? А що якби ви не могли б керувати цим даром і знищували б на своєму шляху всіх і кожного, хто вас коли-небудь розлютив, образив чи просто потрапив під гарячу руку? Ця розповідь, як і попередня, про людину з унікальним даром, але тепер вже не з даром зціляти, а з даром насилати найстрашніші хвороби. 
"Історія святої Емі" (St Amy's Tale) - мені не сподобалась. По перше ідея вже зовсім не нова, по-друге нудна. Людство так забруднило планету, що вирішило знищити все створене і почати життя з нової сторінки. Як завжди - не вийшло. 
"Мясо для короля"(Kingsmeat) - найжорстокіша історія. Однією маленькою планетою керують Король і Королева, вони прилетіли з далекої планети і живуть у неприступному замку. І все було б нічого, якби вони не любили їсти своїх підданих. У обовязки Пастуха - королівського слуги - входило постачання мяса до королівсього столу. Чому він обрав таку роботу, чи був він правий, чи варто це було, і чи отримав він справедливе покарання.. всі ці питання дуже спірні. Особисто я найбільше замислилась саме над цією розповіддю.
Завершує збірку розповідь "Святиня" (Holly"). Вона мені не сподобалась. Головний герой, стиль, сама ситуація. На далекій планеті представник Торгової розвиненої нації йде у похід з якимись воїнами дикунами. Ватажка воїнів вбивають і тепер у них є мета - поховати його з усіма почестями. Для цього треба його екcкременти скласти у мішечок і віднести на найнеприступнішу гору. Ідея цього твору, на думку автора, показати що навіть такі речі можна зробити святими. Я не змогла оцінити цієї задумки.
В цілому розповіді цікаві, але дуже похмурі і не веселі. 
Оцінка 6,5 з 10

Немає коментарів:

Дописати коментар