четвер, 17 листопада 2016 р.

Кров і дим. Стівен Кінг (Blood and Smoke by Stephen King)

До аудіозбірки "Кров і дим", яка побачила світ у 1999 році, увійшли оповідання "Кров і Дим"("Blood and Smoke"), "1408" і "В кімнаті смерті"("In the Deathroom"). Всі твори читає сам автор, тож слухачі-читачі мають змогу насолодитись усіма інтонаціями автора.


Ці три історії об'єднує одна основна тема - паління. В кожній з них важливу роль відіграють цигарки, щось пов'язане з ними, чи ж сама звичка.
"В кімнаті смерті"("In the Deathroom"), за словами самого Кінга, є історією у стилі Кафки, про журналіста, який потрапив до кімнати допитів у якійсь країні Південної Америки. Зазвичай такі історії закінчуються тим, що головний герой видає усі секрети і його вбивають. Кінг же хотів написати щось з більш оптимістичним кінцем. Ну в нього вийшло, кінець оптимістичний, якщо сприймати його через призму жахів Кінга:)
«1408» - оповідання відоме широкому загалу завдяки однойменному фільму з Джоном Кьюсаком та Семюелом Л. Джексоном. Фільм не бачила, але глянула трейлер, здається мені він мало чого спільного з оповіданням має, але можна і подивитись. Головний герой цієї розповіді, Майк Енслін, заробляє на життя написанням книжок у стилі "10 ночей на найвідоміших кладовищах з привидами", "10 ночей у найвідоміших будинках з привидами", і так далі. Книжки добре продаються, але сам Майк у привиди не вірить. Він жодного разу так і не зітнувся з жодними ознаками потойбічного світу. Його остання надія - нью-йоркський готель Дельфін. У цьому готелі, у кімнаті 1408, за 68 років сталось 42 смерті, серед них були як суїциди так і смерті "з природних причин". Звісно письменник зробив все можливе і неможливе, щоб провести ніч у цій кімнаті, сподіваючись, що він нарешті зустріне справжнього привида. Правду кажуть, бійтесь своїх мрій - вони можуть збуватись, Майк таки знайшов що шукав, але зустріч не була приємною. Вийти з проклятої кімнати живим йому вдалось лише завдяки давній поганій звичці - палінню.
В оповіданні "Кров і Дим", яке дало назву збірці йдеться про чоловіка, якого щойно покинула дружина. Саме в цей день він вирішив покинути палити, чому він і сам не розумів, може щоб думки були зайняті цигарками, а не дружиною. Страждаючи від відсутності нікотину в організмі головний герой трохи неадекватно сприймає світ, тож він спочатку не звертає уваги на дивну поведінку метрдотеля в ресторані, куди він прийшов на зустріч з адвокатом. Та вже через 10 хвилин адвокат буде лежати мертвим, а головний герой боротись за своє життя.
Збірка мені сподобалась, особливо тому, що сам Кінг читав, люблю слухати твори в авторському виконанні, тож 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар