пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Місто. Дін Кунц. (The City by Dean Koontz)

Кажуть, що Кунц читає Кінга і боїться, а Кінг читає Кунца і боїться, але я не думаю, що це так. Мені здається, що Кінгу зовсім не страшно:) Навіть мені не страшно, а що вже про Короля жахів казати.
Роман "Місто" одночасно схожий і не схожий на інші твори Кунца. Як завжди він довго-довго веде до основних подій, нагнітаючи атмосферу і знайомлячи нас з життям героїв до найменших подробиць, щоб потім швиденько розставити все по місцях в останній чверті книги. Та на цей раз всю цю історію не хотілось швиденько переглянути-перегорнути, бо вона і правда була цікавою.

Головний герой роману Джона Кірк народився у творчій сім'ї. Його дідусь - піаніст, мама - співачка. Джона ж має унікальний музичний слух та феноменальну музичну пам'ять. На додачу до цього він ще й має трохи магічних здібностей - він може бачити і відчувати душу міста. На думку автора, у кожного міста є його душа, яку жителі бачать у вигляді людини. Маленький Джона зустрічався з містом кілька разів, перші зустрічі приносили лише приємні сюрпризи, але потім Місто прийшло до хлопчика щоб попередити. Попередити про страшні і небезпечні події, які мали назавжди змінити його життя.
Джоні дуже пощастило з мамою та дідусем з бабусею, але не пощастило з батьком. Його батько виявився ненадійною людиною з занадто високою думкою про себе та великими амбіціями. Він зв'язався з дуже небезпечною компанією, яка не нехтувала ніякими методами щоб досягти своєї мети. Вбивства, шантаж, теракти...Джона, який мимоволі став центром усіх подій, дуже постраждав, але врешті решт все закінчилось майже добре. Як і обіцяло місто.
Хоч події і розвиваються повільно, але це для цієї розповіді, мабуть так було і треба, щоб прив'язатись до головних героїв, та краще розуміти, чому щось трапилось так, а не інакше.
Особливо мені сподобалась ідея душі Міста, мені теж здається що у кожного міста особлива атмосфера і дух, і можна його собі уявити у вигляді живої людини.
Книга закінчується бонусним оповіданням "Сусід", і це оповідання набагато страшніше ніж сама повість. Найкращий друг Джони Малколм Померантц і його сестра Амалія, що жили неподалік, однієї ночі помітили, що в порожньому будинку поруч з їхнім вночі щось відбувається. Горить світло, хтось ходить та розмовляє. Звичайно ж такі події не могли не зацікавити дітей, тож наступного дня вони відправились знайомитись з новими сусідами. Та знайшли вони там лише темну силу і страшну таємницю їхнього сусіда, що нещодавно помер.
Оцінка 7 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар