вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Кінець зміни. Стівен Кінг (End of Watch, Stephen King)

"Кінець зміни" - п'ятдесят п'ятий роман написаний майстром жахів Стівеном Кінгом. Це - завершальна частина трилогії Кінга про Біла Ходжеса, знайомого читачу за романами "Що впало, те пропало" і "Містер Мерседес".


 На мою думку, це найслабкіша книжка з цього циклу, але мені здається, що на це вплинуло і те, що Кінг хотів підвести під містику реалістичну базу і в цій книзі багато про комп'ютери та програмування, а коли кимось працюєш то читати художню літературу про цю професію чи дивитись фільми важко:) Також мені не сподобалось забагато нагадувань про зміст попередніх книг. Зрозуміло, що нагадати було б варто, але не в такій кількості. Якщо ж автор хотів щоб книгу можна було повністю зрозуміти без попередніх двох - то мені здається, що це все одно не вийшло. Я б не рекомендувала читати "Кінець зміни" не прочитавши перед цим перші дві книги.
Загалом же книжка гідне продовження трилогії. В ній ми знову зустрічаємось з Біллом Ходжесом, Холлі, Джеромом та його сім'єю та їх вічним противником ман яком, психопатом і комп'ютерним генієм Бреді Хартсфілдом. Хартсфілд не витрачав час лежачи на лікарняному ліжку, а займався плануванням і втіленням нового проекту, кінцевою метою якого була смерть якомога більшої кількості людей. Щоб досягти своєї мети Бреді використовує свої нові надзвичайні здібності набуті ним в результаті травми голови та експериментальних ліків.
Ситуація ускладнюється тим, що Біл Ходжес хворий на рак і йому треба терміново починати лікування, а не полювати на маніяків.
Бреді за допомогою ігрової приставки, яка провалилась на ринку і більше не продається, навчився проникати людям в мозок і переконувати їх покінчити життя самогубством.
Основна його цільова аудиторія - підлітки, яким шість років тому вдалось уникнути смерті на концерті, на якому Бреді хотів підірвати усіх. Суїцид - основна тема книги. Бреді навіть називав себе принцом самогубць, і, як зрозуміло з післямови до книги, Кінг хотів саме на цьому загострити увагу, бо у світі кожного дня покінчують з життям тисячі людей. Більшість з них зазвичай без серйозної на те причини. Тому Кінг і його герої намагаються в першу чергу розказати усім читачам, що завтра буде новий день, що життя, навіть якщо так не здається на даний момент прекрасне і часто вчорашні проблеми сьогодні здаються не такими і страшними. В одному з епізодів роману Кінг навіть дає справжній телефон служби довіри для тих, хто думає про самогубство.
Не зважаючи на повтори і неточності книжка таки варта того щоб її прочитати і взнати чим же все закінчилось. Оцінка 6,5 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар