четвер, 12 липня 2018 р.

Першому гравцеві приготуватися. Ернест Клайн. (Ready Player One. Ernest Cline)

"Першому гравцеві приготуватися" - одна з найбільш захоплюючих книг, які я прочитала цього року. Жаль, що однойменний фільм навіть близько не передав ні атмосфери, ні інтриги, ні історії. Здавалось би, книжка просто створена для екранізації, бери й прямо як написано -знімай...Ні все поміняли. В гіршу сторону звісно. Фільм розчарував абсолютно, книжка ж просто супер.

"Першому гравцеві приготуватися" є дебютним романом Ернеста Клайна опублікованим у 2011 році. Описані події відбуваються у 2040 році під час світової кризи. Реальність настільки жахлива, що більшість людей тікає від неї у віртуальний світ - ОАЗІС(Онтологічний Антропоцентричний Зоровий Імерсивний Симулятор).
ОАЗІС було створено Джеймсом Галлідеєм, комп'ютерним генієм і диваком. Він завжди був одиноким, тож після смерті він залишив всі свої мільйони і управління самою грою у спадок тому, хто знайде три ключі та віртуальне «великоднє яйце». На кону багато, дуже багато грошей і необмежені можливості монетизації ОАЗІСу. Охочих виграти головний приз - мільйони. Середи них гравець на ім'я Parzival - головний герой книги. Він сирота і живе з тіткою на околицях Оклахома-Сіті. Його кращий друг Aech одночасно є його суперником в пошуках "яйця". Гравцям-одинакам протистоїть "корпорація Зла" Innovative Online Industries, найбільший провайдер Інтернету. У IOI є все чого немає у звичайних гравців - необмежені ресурси та команди професійних гравців, які готові на все щоб отримати головний приз. Галлідеєй зумів передбачити такі події та створив квест, який розгадати може лише людина, яка справді цікавиться поп-культурою 80-х та комп'ютерними іграми.
Минуло п'ять років і ні "яйця", ні навіть першого ключа не було знайдено, аж поки Parzival випадково не натикається на підказку... І тут усе як понеслось :)
Книжка читається на одному диханні, але, мабуть, буде цікава лише тим, хто хоч трохи знає щось про індустрію ігор. Єдиний недолік книги - це дві абсолютно нудні та недоречні розділи про кохання. На мою думку, без любовної історії книга нічого б не втратила б, можна було б замінити це дружбою і не писати ті два десятки сторінок!!! Не знаю, чому більшість письменників вважають, що любовна історія це обов'язковий елемент усіх книг. Та не будемо про погане, бо все інше в книжці добре. Дуже добре, хоч деякі сюжетні лінії й були передбачувані, все одно читається на одному диханні. Всім рекомендую. Оцінка 9 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар