понеділок, 21 травня 2018 р.

Александр Гамільтон. Рон Чернов (Alexander Hamilton by Ron Chernow)

Я зазвичай дуже рідко читаю біографії, історичні та документальні книги, але від біографії Александра Гамільтона написаної Роном Чернов всі були у такому захваті, що і я вирішила собі почитати. Книжка набула піку своєї популярності після виходу мюзиклу "Александр Гамільтон", я півроку чекала своєї черги в бібліотеці, щоб її почитати.
16130

Книжка мені не те щоб не сподобалась, але і захвату не викликала. Біографія, як біографія. Звісно Гамільтон прожив дуже цікаве життя, і я взнала досить багато історичних фактів, яких не знала досі, але не моє воно.

"Александр Гамільтон" перша повна біографія одного з батьків-засновників видана за останні кілька десятиріч. Гамільтон - дуже суперечлива фігура, його переконання та поведінка викликають найбільше протиріч і обговорень. В мене, до речі, він також викликав неоднозначні почуття. Особливо коли він, сам іммігрант, почав просовувати ідеї, що вистачить уже, понаїхало вас тут і так багато, їдьте всі нові іммігранти додому.

Народжений поза шлюбом (що в ті часи для публічної фігури було нечувано і неприйнятно), на карибських островах, без престижної освіти (більшість знань Гамільтон отримав займаючись самоосвітою) Александер Гамільтон завдяки своєму розуму і наполегливості спочатку зумів стати ад'ютантом Вашингтона, а потім міністром Фінансів США.
Саме Гамільтону, який бачив майбутнє країни в індустріалізації, і якому належала ідея побудувати фабрики на Великих водоспадах у Нью-Джерсі, США повинні завдячувати індустріальною революцією та подальшим фінансовим та економічним успіхам. Гамільтону часто закидають, що він бачив США у майбутньому аристократичною країною і прихильником Британської монархії, але це не зовсім так, він просто любив щоб усе було по закону.

Зазвичай в офіційних джерелах і підручниках розказують тільки про те, який позитивний внесок зробили батьки-засновники країни у її розвиток, та описуються які вони були розумні, добрі, чесні й так далі. Тут же можна взнати про те, що Джефферсон був же дуже підступною людиною, і плів такі інтриги... Про те, що політика завжди була дуже брудним ділом, про безлад який творився відразу після закінчення Війни за Незалежність, коли власне хто хотів, той і ставав до керма, та про самого Гамільтона, який зраджував жінці мало не з повією і взагалі не дуже приємною особою був судячи з усього.

Біографію було цікаво слухати не скільки із-за самого Гамільтона, а тому, що можна було тут і там щось цікавеньке взнати про становлення Америки як незалежної держави. Якісь міні-факти, які зазвичай ніде не освітлюються.

Книжку рекомендую тим кого цікавить історія і хто любить біографії. Всім іншим не дуже:)


Оцінка 6,5 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар