неділя, 22 червня 2014 р.

Стівен Кінг: Доктор Сон, Мораль і Біллі Блокада

"Доктор Сон"– невдале продовження одного з найкращих(на мою думку) романів Кінга «Сяйво».   Маленький Денні виріс і став алкоголіком. Це до речі мене не дуже здивувало, голоси в голові, психологічна травма у дитинстві могли спричинити і не таке. З віком Денні майже втратив свое «сяйво», але він все ще може допомогати людям,  підказати де шукати загублену річ, порадити сходити до лікаря і допомогати мирно і тихо помирати. Останнє - це його робота, так як Денні працює у хостелі.

Згодом виявляється, що Денні не такий вже і унікальний, «сяючих» діток достить багато, але всім їм загрожує небезпека, на них полюють енергетичні вампіри, які харчуються сяйвом.
Звичайно ж, за законами жанру, головним призом для цих вампірів стає дівчинка Абра, з "сяйвом", яке досі не бачив світ. Абра знаходить уже дорослого Денні і вони починають боротьбу зі злом.
Головна проблема книжки - не страшно. Захоплюче, цікаво, з сімейними таємницями і випробуваннями долі, але не страшно. Взагалі.
Оцінка 6,5 з 10
Розповідь "Біллі Блокада" дуже коротенька. Про бейсболіста, для якого гра була життям і ніщо і ніхто не міг стати йому на заваді до перемоги. В розповіді багато бейсбольних термінів і описів процесу гри. Щоб розуміти бейсбол треб народитись і вирости в Америці, тому для мене частина тексту була просто набіром слів. На щастя, бейсбол до самої історії не має ніякого відношення, його можна було б легко замінити на баскетбол чи волейбол, чи хоккей і розповідь не втратила б нічого.
Оцінка 7 з 10
Мораль. Головна героїня цієї розповіді на прохання свого боссу за 200 тисяч долларів вчинила гріх. Не такий вже й великий. Маленький огидненький грішок, який мав великі наслідки. Сюжет не новий і розвязка зрозуміла з самого початку, але все одно цікаво. Не стільки захоплює сюжет, стільки думки які виникають під час прочитання: яка вартість невеличкого грішка, чи змогла б я з цим жити, і, нарешті, що ж таке мораль?:)



Немає коментарів:

Дописати коментар