субота, 31 березня 2018 р.

Гребля у місті Кротон-на-Гудзоні, Нью-Йорк (New Croton Dam, Croton-On-Hudson, NY)

Гребля у місті Кротон-на-Гудзоні є частиною системи водопостачання Нью-Йорку. Вона була побудована у 1906 році й з тієї пори виконує не лише свою пряму функцію, а і приваблює туристів своєю красою, водоспадом-водозливом та гарненьким парком у її підніжжя.


В парку можна прогулятись захоплюючись міцною стіною висотою понад вісімдесят метрів, що стримує величезну кількість води (приблизно 72 000 000 000 літрів).  Щоб її побудувати  було витрачено 650 000 кубічних метрів цементу та каміння. У 1906 році, на момент її побудови, гребля була найвищою в світі.
Щоб побудувати греблю і резервуар для води треба було затопити 20 квадратних миль, на яких були ферми, кладовища та інші будівлі. Звісно більшість людей не радісно зустріли звістку про плани й почались протести та суди. Врешті решт все владнали й будівництво розпочалось.
Щоб побудувати греблю треба було спочатку відвести річку в сторону й осушити русло, тож спершу побудували канал і тільки потім взялись за греблю. Будівництво греблі йшло довгих шість років, а потім ще вісім років її ремонтували й модифікували, прямо як у розробці програмного забезпечення. Спочатку зробимо як-небудь, а потім поправимо :) Зате всі зайняті.

Цікаво, що до 2005 року по дамбі можна було їздити на машині, але у зв'язку з загрозою тероризму було вирішено заборонити рух автомобілів. Пішоходів і велосипедистів все ще пускають. Ми прогулялись спочатку низом, а потім по самій дамбі. Гарні краєвиди відкриваються і там і там.

Немає коментарів:

Дописати коментар