четвер, 21 грудня 2017 р.

Flash Boys: Революція на Уолл-Стріт. Майкл Льюїс (Flash Boys: A Wall Street Revolt. Michael Lewis)

Книга Майкла Льюїса "Flash Boys" розказує про технології та історії виникнення високочастотного трейдингу(HFT), технології яка дозволила заробляти мільярди на мілісекундах та центах в різниці цін на акції на різних біржах. За ці мілісекунди спеціальні алгоритми за короткий час встигають перепродати акції кілька разів, роблячи гроші буквально з нічого. Читаючи цю книгу я декілька разів була шокована, тим що робиться на біржах, і переконалась що простим смертним туди не треба :)
Flash Boys: Революція на Уолл-Стріт. Майкл Льюїс (Flash Boys: A Wall Street Revolt. Michael Lewis)

Льюїс провів журналістське розслідування, докопуючись до витоків і винахідників HFT, розповідаючи історії з життя людей, одним з яких він приніс неймовірний успіх і багатство, а іншим тюремне ув'язнення і крах кар'єри. Також автор розказує про те, як HFT назавжди спотворило обличчя американської біржі, перетворивши чесний, демократичний ринок на фальшивку.
Починається книга з опису того, як одному чоловіку прийшла в голову дурна ідея - провести з Чикаго в Нью-Йорк прямий інтернет-кабель. Він витратив на це 300 мільйонів доларів, але не прогадав, і з лихвою відбив гроші скоротивши час передачі інформації з 17-ти до 13-ти мілі(!!!)секунд. А треба йому було це тому, що зараз торги на біржі це не крики брокерів і телефонні дзвінки, а тихе пересилання байтиків з одного комп'ютера на другий. В цій грі виграє не той, хто краще знає ринок, а у кого кращий алгоритм і швидший інтернет.
Далі автор переходить до історії життя Сергія Олейнікова, програміста який працював на Goldman Sachs і якого звинуватили в усіх гріхах і в крадіжці в них алгоритму і коду високочастотного трейдингу.
Пояснення механізмів HFT вплетене в історію життя Бреда Катсуями (Brad Katsuyama), який почав втрачати на біржі гроші. Йому це дуже не сподобалось тож він вирішив докопатись до істини. Коли він зрозумів що коїться він вирішив, що немає вибору і створив свою нову, чесну біржу - з механізмами захисту від високочастотних торгів.
У книжці можна знайти й корисні для бізнесу знання, і драму, і професійне розслідування і конспіраційну теорію, тож вона може сподобатись широкому колу читачів. Хоча багато хто називав все описане в книжці вигадкою, її все ж рекомендують багато успішних людей, деяких з них я знаю особисто і поважаю, тож я порекомендую її теж, а вірити чи ні - справа кожного. Оцінка 8 з 10.

Немає коментарів:

Дописати коментар